Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek, röviden.

Városi Hírek

Díjátadó

Idén is díjazták a szociális területen dolgozók munkáját Sopronban. Elismerést kapott Schwarz Flóra, a Sopron és Környéke Család- és Gyermekjóléti Ellátás Intézete, Németh Judit, a soproni polgármesteri hivatal, Rádler Róbert Ernőné, a Szent Benedek Idősek Háza, Kalmár Józsefné, a soproni egyesített bölcsődék, Füzi Tünde, a Fabricius Endre Evangélikus Szeretetotthon, Csoltkó Gáborné, a Nyugdíjas Pedagógus Otthon, valamint Jakabné Vanyó Henrietta és Fridrich Tímea, a Soproni Szociális Intézmény munkatársa. A díjakat dr. Farkas Ciprián polgármester és Péli Nikoletta, a SOSZI igazgatója adta át a megyeházán.

Rangos kitüntetés

Miniszteri elismerő oklevelet vett át dr. Kulcsár Dániel, a Soproni Gyógyközpont orvosigazgató-helyettese. A kitüntetéseket dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár adta át. Dr. Kulcsár Dániel Sopron egészségügyi ellátásának fejlesztésében és irányításában betöltött kiemelkedő szerepe, valamint az urológia szakterületén végzett, magas színvonalú orvosi tevékenysége elismeréseként kapta az oklevelet. 

Olvasói levél és válasz

Elromlott az automata, duplán fizetett – ezzel a panasszal kereste meg szerkesztőségünket olvasónk.

Karner Zoltán mindenszentek előtt parkolt a Szent Mihály-templomnál. Hiába dobott be 250 forintot, a gépből parkolójegy nem, csak zaj jött ki. További 210 forintért megkapta az új és az előző jegyét is, amelyek összeakadtak. Olvasónk leírása szerint az automata ütött-kopott volt, fontos lenne, hogy azokat rendszeresen karbantartsák.

Panaszára a fizető parkolókat üzemeltető Sopron Holding Zrt.-től a következő választ kaptuk: „A parkolóautomatákat rendszeresen karbantartjuk, hibás működés esetén mielőbb javítjuk (a kívül esetleg »ütött-kopott« gépek belsejében sokszor teljesen új vagy felújított alkatrészek vannak). A fizetős időszakban (munkanapokon 8–18 óra között) karbantartó kollégánk folyamatosan fogadja az ügyfelek telefonhívásait (telefonszáma minden automatán megtalálható, és legtöbb esetben 5 percen belül a helyszínre siet, hogy elhárítsa az esetleges hibákat. A gépek felügyeleti rendszere bizonyos eseményeket (például érmetorlódás, papír kifogyása vagy elakadása) közvetlenül is jelez a karbantartónak, így ő a hibák egy részét már azelőtt elhárítja, hogy azt az ügyfelek észrevennék. Amennyiben egy gép esetleg hosszabb ideig üzemképtelen, úgy azt a gépen jelezzük, olyankor másik, közeli gépnél (vagy mobilparkolással) vásárolható parkolójegy, de esetenként az is előfordul, hogy azon a területen a javítás befejezéséig ellenőr kollégánk nem helyez ki pótdíjat.”.

Új forgalmi rend

Az M85-ös építése miatt változott a közlekedési rend a 84-es számú főút országhatár előtti szakaszán. A kivitelező SDD konzorcium tájékoztatása szerint az út pályaszerkezetét korszerűsítik, és a körforgalmak csatlakozásait alakítják ki. A munkák miatt várhatóan december 22-ig a forgalom az országhatár felé (az ütemezéstől függően) váltakozó, de folyamatosan biztosított lesz egy sávban. Az autók továbbra is a meglévő 84. számú főúton haladhatnak.

Az országhatár felől Sopron irányába tartók szintén egy sávban közlekedhetnek az újonnan megépített végcsomóponton keresztül, az M85 autóút bal pályájának belső sávjában, és az ideiglenes terelőúton át térhetnek vissza a 84. számú főútra a várost jelző táblánál

Kultúra, művészetek

Alkotni öröm

15. alkalommal nyitották meg az Alkotó diákok tárlatát múlt szerdán a Handler Nándor Technikum aulájában. A kiállítás elsődleges célja, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolások és szüleik megcsodálhassák a technikum képzéseire járó tanulók munkáit, ezzel segítve a döntéseiket.

Az ünnepségen Kósa Éva, a Handler-iskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

– Sokat kell tenni azért, hogy a mindent elsöprő élmény létrejöjjön az alkotási folyamat során – hangsúlyozta Gondi Rita, Handler-díjas pedagógus. – A diákok itt kiállított munkáiban látható, hogy megragadták a saját érzéseiket alkotás közben.

A Handler-technikum minden művészeti osztálya képviselteti magát a kiállításon, így megtekinthetőek többek között faipari, képzőművészeti és szabászati remekek is. A tárlat november 22-ig 8 és 18 óra között látogatható.


Fotó: Etzl Edgár

Múzeum: téli pihenő

Tárlatai egy része téli pihenőre megy – tájékoztatta az érdeklődőket a Soproni Múzeum. Soproni Horváth József festőművész kiállítása november 6-ától tavaszig zárva tart, a tervek szerint áprilisig csak csoportok látogathatják (előzetesen egyeztetett időpontban) az Ó-zsinagógát, a Pék-házat, valamint a Patika-házat. További részletek: sopronimuzeum.hu

Sikeres szezonkezdet

A legeredményesebb egyesület különdíját is megnyerte a Silver Star Dance ezüst táncversenyen a Dirty Dance Sopron. A táncegyesület arról számolt be Facebook-oldalán, hogy közel 40 versenyzővel és 17 koreográfiával indult a megmérettetésen. Ezekkel tizenkét első, három második, kettő harmadik helyezést szerzett. 

Sport

Soproni pickleballsiker

Magyar bajnok a Sopron csapata Pickle­ballban. A hétvégén rendezték a sportág idei döntőjét Budapesten – itt hat csapat játszott körmérkőzéses formában. A Lővér ATSE együttese hatalmas küzdelemben, mind az öt ellenfelét legyőzve szerezte meg a bajnoki címet. A soproni játékosok néha idegőrlő küzdelemben nyertek, beszámolójuk szerint egymást hajszolták bele a sikerbe. A csapat tagjai Ambrus-Rácz Ramóna, Dívos Dominik, Hajnal Gábor, Kiss László csapatkapitány, Soós Sándor, Szabó Hajnalka, Szeli Fruzsina, Szeli Ibolya, Szeli László, Szeli Lénárd, Tarr Sándor voltak. A pickleball a leggyorsabban fejlődő sportágak egyike. A tenisz, a tollaslabda és a pingpong (asztalitenisz) különböző részeinek keresztezéséből jött létre.

Bronzérem a vívóknak

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Algírban, míg Koch Máté világbajnok párbajtőröző Bernben nyert bronzérmet a szombati vívó világkupaversenyeken. A hazai szövetség beszámolója szerint Szilágyi ezzel megszerezte 49. érmét a sportág nagy versenyein.

Vasárnap a férfi és a női csapatversenyeket rendezték a vk-állomásokon, itt is sikerült két érmet elhozni a magyaroknak: a férfi párbajtőrcsapat, valamint a női kardcsapat is bronzérmet szerzett. 

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Jubileumi Paddy and the Rats koncert

November 18., szombat, Hangár Music Garden

20.00 kapunyitás, 20.20 A Király Halott

21.30 Paddy and the Rats

– A 15. jubileumi év őszi turnéján egy igazi pörgős best of műsorral készülünk nektek. Lesz itt minden, hajó, kikötő, kocsma, szerelem, meg persze finom italok! Fűtsünk be a cudar időnek együtt! – harangozta be koncertjét a 15 éves Paddy and the Rats, amely november 18-án lép fel Sopronban.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

„Ragyog a nap, virágok nyílnak…”

„Ragyog a nap, virágok nyílnak…”

2024. 05. 29.

– Tavasz, virág, szépség, környezetvédelem, béke – így foglalta össze a tómalmi virágosztás jelentőségét dr. Simon István alpolgármester, a Jánostelep...