Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Híre, röviden.

Panoráma

Továbbadták a tudást

26. alkalommal gyűltek össze a régió egészségügyi szakemberei Sopronban a szakdolgozók tudományos értekezletén múlt kedden. A Soproni Gyógyközpont konferenciáján több mint 300 érdeklődő ismerhette meg az előadásokban összefoglalt legfrissebb szakdolgozói tudásanyagot. A megnyitón Sopron nevében Filep Márk önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Molnár Sándor főigazgató megköszönte az ápolási tanács tagjainak, hogy ismét is megszervezték a rendezvényt. A konferencia két szekciójában összesen 10 előadás hangzott el. 

Városi hírek

SopronFest: kétszer több vendéget várnak

Alle Farben, Kruder&Dorfmeister, az Analog Balaton, Beton.Hofi, Blahalouisiana, ByeAlex és a Slepp, Majka, Rúzsa Magdi, valamint a Tankcsapda is fellép a 2024-es SopronFesten. Jövőre május 17–18–19-én, vagyis a pünkösdi hétvégén tartják a fesztivál kiemelt eseményeit a Lövérekben – megnövelt helyszínen. Városszerte már egy héttel korábban, május 11-től kulturális programok százai várják a közönséget. A SopronFest nagy hangsúlyt fektet a kortárs képzőművészet bemutatására, május 12-én például csoportos kiállítás nyílik a Liszt-központ Munkácsy termében.

– A turizmus és vendéglátás szempontjából is fontos városunknak, hogy legyen egy olyan esemény, ami vonzó a fiatalok számára – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester. – A SopronFest alapítóival, Fülöp Zoltánnal és Lobenwein Norberttel, illetve a főszervező Váncza Pannával közösen hosszabb távú tervet dolgoztunk ki arra vonatkozóan, hogy milyen irányba kívánjuk közösen fejleszteni Sopron új fesztiválját, amely jövőre az idei nézőszám megduplázását tűzte ki célul.

A jövő évi fesztiválra december 2-től lehet jegyeket venni. 

Zöld Sopron

Fejlettebb hulladékkezelés

Több hulladékszállító járművet vásároltak, új berendezéseket szereztek be a cséri lerakóba, cserélték a szelektív hulladékgyűjtő edényeket – lezárult a Sopron térségi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése. A több mint egymilliárd forintos projekt célja volt (a modernizálás mellett) a költséghatékonyság növelése is. A program zárórendezvényét múlt csütörtökön tartották a GYIK Rendezvényházban, itt Kosztka László, az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a fejlesztést. – A program során nagy hangsúlyt fektettünk a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeinek kibővítésére – hangsúlyozta Mágel Ágost önkormányzati képviselő, az STKH Önkormányzati Társulás elnöke. 

Újjáéledő Fertő-táj

Megvalósult a Fertő-táj természetes élőhelyeinek komplex helyreállítására és fejlesztésére irányuló projekt, amelyben például javították a gyepek állapotát, vízi műtárgyakat hoztak rendbe, felszámoltak illegális hulladéklerakókat, valamint fajmegőrző intézkedéseket is bevezettek. 

Kultúra, művészetek

Sikeres kiállítások 

Négy hét alatt kétezer látogató tekintette meg Gyulai Líviusz és Szényi Zoltán kiállítását a Liszt-központ Munkácsy termében. – Fontos célunk, hogy a város kiállítótermeiben teret adjunk a soproni vagy Sopronhoz kötődő művészeknek, valamint országosan elismert alkotóknak – fogalmaztak a Pro Kultúra Facebook-oldalán. A Munkácsy terem legközelebb a Soproni Képzőművészeti Társaság adventi tárlatának ad helyet, a kiállítást december 10. és január 7. között rendezik meg. 

Rangos díj a múzeumnegyednek

A Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI Magyar Tagozata a városi léptékű fejlesztés kategóriában az első helyet ítélte oda a Soproni Múzeumnegyednek, amely egyben a Magyar Urbanisztikai Társaság különdíját is elnyerte. 

Jubileumi Testvériség gálaműsor

Nagyszabású gálával ünnepelte fennállása hatvanadik évfordulóját a soproni Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes. A Mesterségünk címere című szombati rendezvényen fellépett a csoport valamennyi korosztálya, akik a Sopron környéki német nemzetiségi mesterségtáncokból mutattak be válogatást a közönségnek. Mint arról múlt heti lapunkban is beszámoltunk (Hatvanéves a Testvériség, Soproni Téma, 2023. november 22.), a táncegyüttest 1963-ban Brieber István alapította. A csoport legfőbb célkitűzése, hogy a soproni és környéki, német nemzetiségi falvak hagyományait összegyűjtse és továbbörökítse, így támogatva azok fennmaradását.

A gálán dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntötte a jubiláló táncegyüttest, majd polgármesteri elismerő oklevelet adott át Csoltói Józsefnek, a Testvériség művészeti vezetőjének. 

Sport

Hatodik olimpiájára készül Hosszú Katinka

Visszatér a versenyzéshez Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, akinek fő célja, hogy jövő nyáron Párizsban, a hatodik ötkarikás viadalán is ott legyen. A 34 esztendős klasszis azt nyilatkozta, hogy első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két–három órás tréningeket végez. Az olimpiai szintidőt egészen júniusig lehet teljesíteni, Katinkának több lehetősége is lesz erre. Két kedvenc számában, 400 és 200 méter vegyesen próbálja meg kiharcolni az olimpiai szereplést.

A világbajnokságon játszik a kézilabda-válogatott

A szerdán rajtoló olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén, vasárnap 34–32-re legyőzte Hollandia együttesét a magyar női kézilabda-válogatott. A magyarok a világbajnokságon Helsingborgban csütörtökön Paraguayjal, szombaton Kamerunnal, két nappal később pedig Montenegróval találkoznak a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával játszhat Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe. A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Sztárok

Buli van! – zenei ajánló: Honeybeast Közelebb turné

December 2., szombat 20 óra, Hangár Music Garden A Honeybeast sok-sok nyári fesztiválkoncert, színháztermes turné után visszatér a klubokba. Ennek keretében Sopronban, a Hangárban lép fel december 2-án. Vendég a turnén „a csodálatosan megkapó, gyógymasszázs hatású” Wolfolks.
Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek