Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek, röviden

Városi hírek

Kelemen Tibor emlékkiállítása

Kiállítással emlékeznek meg a 2000-ben elhunyt Kelemen Tibor festőművészről a Széchenyi István Városi Könyvtár bánfalvi fiókkönyvtárában – a tárlatot Rozmán Zoltán rajztanár nyitotta meg múlt csütörtökön, zenével közreműködött Fodor Gábor fuvolaművész, köszöntőt Füzi Edit (felvételünkön) mondott. A rendezvényen részt vett Stöckert Tamás és Mágel Ágost önkormányzati képviselő. A kiállítás február 29-ig látogatható, hétfőnként, szerdánként és csütörtökönként 9-től 17 óráig, péntekenként 9-től 12 óráig. 


Fotó: Filep István

Polgármesteri elismerés

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés dr. Varga Máriát. A növényvédelmi szakember a közösségért végzett szolgálatáért elismerő oklevelet vett át dr. Farkas Ciprián polgármestertől, valamint dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármestertől.

A holokauszt világnapja

1945. január 27-én szabadította fel a szovjet Vörös Hadsereg az auschwitz–birkenaui náci koncentrációs tábort, ennek emlékére január 27. a holokauszt nemzetközi világnapja. – Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell, hogy soha többé ne történhessen meg olyan tragédia, mint a holokauszt – írta Facebook-oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester.

Aquinói Szent Tamás emléke

Aquinói Szent Tamás halálának 750. évfordulója alkalmából megemlékező szentmisét tartottak vasárnap a domonkos templomban. A liturgia főcelebránsa Martos Levente Balázs esztergom–budapesti segédpüspök volt. A misén részt vett ­Filep Márk önkormányzati képviselő is.

Folytatódik a báli szezon

Hétvégén ismét több bált rendeztek Sopronban – töretlenül népszerűek a táncos mulatságok. Szombaton 120. alkalommal tartották meg a Sopron és Vidéke Ipartestület bálját, melyen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester is. Szintén nagy sikere volt a Szent Orsolya-iskola szülői báljának, ezen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is megjelent.

Érmek a nemzetközi csomagolástervezési versenyen

Arany- és ezüstéremmel gazdagodtak a Soproni Egyetem hallgatói egy nemzetközi csomagolástervezési versenyen. A megmérettetésre az egyetem faipari mérnöki és kreatívipari karáról 11 formatervező- és tervezőgrafikus-hallgató került be a döntősök közé, itt Varga Adrienn Barbara csemetefa-csomagolás terve aranyérmet, Sztaskó Kíra Fanni tortillachips csomagolása pedig ezüstérmet kapott. A megmérettetésre 253 pályamű érkezett 25 országból. A terveket nyolc különböző kategóriában díjazták.

Meghívó jelmezes farsangi bálba

Nagyszülőknek és unokáiknak szervez farsangi bált az Idősek Európai Háza Alapítvány. Február 11-én, vasárnap 14 órakor a GYIK Rendezvényházban tartják a programot. Azt kérik, hogy mindenki öltözzön be a legkedvesebb meseszereplőjének. Ajándékba farsangi fánkot és üdítőt kap, aki részvételét február 6-ig jelzi a suto_@t-online.hu e-mail-címen.

Zöld Sopron

Az év lepkéje

2023-ban indította el az év lepkéje programját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra – ez a program folytatódik 2024-ben is. A tavalyi lakossági internetes szavazást a közönséges medvelepke nyerte a kis színjátszólepke, valamint a gyakori ablakosmoly előtt.

A közönséges medvelepke egykor sokfelé előfordult, mára azonban drasztikusan megritkult az állomány. Megjelenése nagyon jellegzetes. Elülső szárnyai sötét krémbarna alapszínűek, amit márványszerű fehé­res-sárgás mintázat szakít meg helyenként. Ez rendkívül jól elrejti a megfelelő környezetben. Hátulsó szárnyai vöröses narancssárgák hatalmas kék foltokkal.


Kultúra

Legyetek jók, ha tudtok premier

Megtartották a Legyetek jók, ha tudtok című zenés játék premierjét a Soproni Petőfi Színházban. A darab rendezője Nagy Viktor Jászai-díjas, érdemes művész, Néri Szent Fülöp szerepében Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas színművész látható. Nagy Viktor hangsúlyozta: valójában egy misztériumjáték ez a történet, a jó és rossz döntéseink következményeiről, a lelkekért folytatott harc Isten és a Sátán között, amelynek középpontjában az ember áll. Az előadásban 24 gyermek is szerepel.


Fotó: Rombai Péter

Soproni fiatalok

Mackó-találkozó a Ligneumban

Közel 180 darab kisebb és nagyobb medve vendégeskedik ezekben a napokban a Ligneum rendezvényházban – dr. Molnár Katalin egyetemi docens magángyűjteményének féltve őrzött darabjait tekinthetik meg az érdeklődők. Február 3-án 10 és 17 óra között rendezik a családi medvelest, valamint február 7–8–9-én 9 és 14 óra között látogatható a kiállítás. A belépés ingyenes, csoportoknak regisztrációhoz között:

ligneum@uni-sopron.hu 

Hétéves a Macskakő Gyermekmúzeum

Iskolás korba lépett a Macskakő Gyermekmúzeum. A születésnapot múlt pénteken ünnepelték, az eseményre a látogatók beküldött fotóiból egy rögtönzött kiállítást is rendeztek. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a Macskakőben az elmúlt években rengeteg óvodás és iskolás csoportot fogadtak, valamint számos családi programot tartottak.


Fotó: Filep István

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Ripoff Raskolnikov Band feat. Robert Luti – vendég: Nóvé Soma

Február 7., szerda 19 óra, Búgócsiga Akusztik Garden

Különleges blues-estet tartanak február 7-én, szerdán 20 órától a Búgócsigában – a Ripoff Raskolnikov Band és Roberto Luti gitáros közös produkcióját láthatja a közönség. A Ripoff Raskolnikov Band az americana stílus (blues, folk) hazai képviselői közé tartozik. A zenekart az osztrák származású, de már harminc éve Magyarországon is élő Ripoff Raskolnikov gitáros vezeti. Roberto Luti pedig Olaszország egyik legkiválóbb, világszerte nagy megbecsültségnek örvendő slide gitárosa, aki most ezen a koncerten csatlakozik Ripoffékhoz, akikkel egy közös lemezt is terveznek kiadni. 


A Kispál nyitja a SopronFestet

Hétről hétre bővül a II. SopronFest programja. Mára biztossá vált, hogy a nulladik napon, május 16-án este a Kispál és a Borz ad koncertet, Lovasiék fellépése után pedig a legendás bulisorozat, a Necc Party lép színpadra a Tűztorony tövében.

Sopron és a Kispálék neve összeforrt egymással. A csapat igazán aktív időszakában rendszeresen lépett fel városunk klubjaiban és a VOLT Fesztiválon is. Lovasiék úgy döntöttek, 2024-ben néhány koncert erejéig újra színpadra állnak, ezek között az egyetlen fesztivál a SopronFest, amelynek nulladik napján a Fő téren szólalnak meg több generáció legendás dalai.

A SopronFest szervezői május 12-től egész héten programokkal készülnek a Fő téren, közülük eddig Demjén Ferenc május 12-i koncertje, a Kraak & Smaak, a Csík Zenekar, valamint a Be Massive Horizon részvétele publikus.

A SopronFest 2024-ben második alkalommal várja közönségét városszerte 10 napon át. Május 17–18–19-én a Lövérekben az év első felében egyedüliként lép színpadra Azahriah, de itt lesz mások mellett Alle Farben, Majka, Dzsúdló, a Tankcsapda, Rúzsa Magdi, a Valmar, a Bagossy Brothers Company és ­Beton.Hofi is.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek