Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

Spárta: kiváló testvérvárosi kapcsolat

Spártai delegáció érkezett múlt pénteken Sopronba. A küldöttség tagja volt a görög város újonnan kinevezett polgármestere, Michail Vakalopoylos, valamint Neoklis Kritikos parlamenti képviselő is. A vendégeket dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester és Abdai Zsolt önkormányzati képviselő fogadta a városházán. A polgármester kiemelte: a két település testvérvárosi kapcsolata kiváló, és biztos abban, hogy ez a jövőben is így marad. Dr. Farkas Ciprián ismertette azokat a meghatározó fejlesztéseket, amelyek az utóbbi években megvalósultak Sopronban.

Fotó: Elek Szilveszter

Soproni sikerek a zenei versenyen

Varga Márton, a Hunyadi János AMI fagott szakos tanulója nívó- és különdíjat is nyert XXII. Sistrum Zenei Versenyen Szombathelyen. A szakmai zsűri kiválasztotta a fiatal zenészt, hogy a legjobb műsorszámokból összeállított gálahangversenyen, március 18-án teljes versenyműsorával szerepeljen, emellett részt vehet a tarhosi VIII. Pro Musica Fúvósötös és Kamarazenei Táborban is. Marci felkészítő tanára Tama Krisztina volt, zongorán Horváthné Török Adél kísérte. Varga-Kékes Mátyás, a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola oboista növendéke ugyanezen a megmérettetésen arany fokozatot és különdíjat kapott produkciójáért. Mátyás különdíjasként szakmai konzultációs lehetőséget nyert: különórákon vehet részt a verseny oboa szakos zsűritagjával, Kerényi Judittal, a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola oboatanárával. Az ifjú oboista felkészítő tanára Szénási-Szabó Diána, zongorakísérője Tóthné Rázó Emőke volt.

Városi Hírek

Terv és Öntöde utca: változik a forgalmi rend

A tervek szerint február 19-én lezárják az Öntöde és a Terv utca közti vasúti átjárót, ezután mindkét utca zsákutca lesz. A lezárás oka, hogy az (M85-öst is kivitelező) SDD konzorcium már most elkezdi a Terv utcában a munkát, hogy összekösse azt az északnyugati elkerülőúttal. Az a cél, hogy minél hamarabb, lehetőleg már májusban megnyithassák az északnyugati elkerülőt. A kivitelező kéri a közlekedők türelmét, valamint együttműködését. Mindenki figyelje az aktuális forgalmi rendet, esetleg számoljanak hosszabb menetidővel!

Lemondott a köztársasági elnök

Lemondott köztársasági elnöki posztjáról Novák Katalin. A felelősségteljes döntést azt követően jelentette be szombat délután, hogy elismerte, hibázott, amikor a múlt év áprilisában kegyelmet adott a bicskei gyermekotthonban történt gyermekbántalmazási (pedofil) ügy egyik érintett és elítélt szereplőjének. – Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen – mondta búcsúbeszédében. Visszavonul a közélettől Varga Judit is, aki akkori igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a köztársasági elnök döntését.

Zöld Sopron

Virágos Sopronért

Folytatódik az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért rendezvénysorozat. Február 22-én 17 órakor a Ligneumban köszöntőt mond dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó. Prof. dr. Faragó Sándor akadémikus Nils Holgersson utazása a vadludakkal és prof. dr. Bartha Dénes egyetemi tanár Az év fája címmel tart előadást. Közreműködik Fodor Gábor fuvolaművész és Horváth Sándor életmód-tanácsadó. A rendezvényen fügefadugványokat és csicsókagumókat adnak ajándékba.

A legszebb házak

A szakmai zsűri értékelt, kihirdették a Fertő-táj legszebb háza pályázat nyerteseit. Felújított épület kategóriában a fertőhomoki ravatalozó, az új épületek között egy hidegségi családi ház, az energiatudatos épületek között pedig egy hegykői hotel nyert. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület 2023-ban is három kategóriában írta ki a pályázatot. A díjakat pénteken adta át Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa elnöke.

Kultúra

Huszárbál

– A magyar huszár kreatív, eszes, gyors, öntevékeny, bátor, büszke és magabiztos, ezek pedig mind olyan tulajdonságok, amelyek nemcsak katonai erények, hanem ma a nemzetek közötti versenyképesség alapját jelentik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a szombati huszárbálon. A Röjtökmuzsajon tartott rendezvényen dr. Barcza Attila országgyűlési képviselő is részt vett.

Soltra E. Tamás emlékérmék

Idén is gyönyörű emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank – a soproni kötődésű éremművész, Soltra E. Tamás tervezte az Árpád-házi Szent Kinga és a V. László aranyforintja nevű érméket is. 


Sport

Bronzérem a világkupán

A magyar férfi váltó bronzérmet nyert vasárnap a rövid pályás gyorskorcsolyázók drezdai világkupaversenyén. A Bontovics Balázs, Csizmadia Márk, Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel összeállítású staféta az 5000 méteres távon végzett a harmadik helyen.

Ezüstérmes kardozók

Ezüstérmet nyert a magyar csapat a férfi kardozók georgiai világkupaversenyén, Tbilisziben, ezzel két versennyel a zárás előtt továbbra is vezeti az olimpiai kvalifikációs ranglistát. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta világbajnoki címvédő együttes a döntőben a dél-koreaiakkal találkozott. Ezúttal az előző négy évben vb-aranyérmes ázsiaiak nyertek egyetlen találattal, 45–44-re a több fordulatot is hozó mérkőzésen.

Soproni fiatalok

Diplomaátadó ünnepségek a Soproni Egyetemen

Az erdőmérnöki kar nyilvános diplomaátadó kari tanácsülésével kezdődött a Soproni Egyetem keresztféléves képzéseit lezáró ünnepségek sora, majd a faipari mérnöki és kreatívipari, illetve a Lámfalussy Sándor közgazdaságtudományi karon is tartottak diplomaosztót. Az ünnepségeken elhangzott: a felsőfokú tanulmányok lezárása, a diploma átvétele csak a kezdet, az igazi feladat a szaktudás bővítése, a folyamatos tanulás és a gyakorlati munka lesz.

(Forrás: Soproni Egyetem)

Sztárok

Buli van! – Ocho Macho koncert

Február 24-én az Ocho Macho lép fel a Búgócsiga Akusztik Gardenben. A zenekar 2003-ban alakult Kőszegen, a reggae, a ska, a punk és a latin keveredéséből születtek dalai. Saját stílusokat nemes egyszerűséggel csak „huppogásnak” hívják. Kapunyitás 19 óra, koncertkezdés 21 óra. 


Buli van! – Utazás a neon birodalmába

Most egy rave utazásra invitálnak mindenkit a neonbirodalomba. Fellépők: Johnny Leslie, Atmos­line, Lady Neon, Jimslash4, Marco Ginelli. A buli február 24-én, szombaton 23 órakor kezdődik a Hangár Music Gardenben. Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek