Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

Rongálás vétsége

Határozatot (büntetővégzést) hozott a Soproni Járásbíróság a Sopron MJV Önkormányzata által tett feljelentés alapján indult büntetőeljárásban. B. Zsuzsanna elkövetőt egy rendbeli nagyobb kárt okozó rongálás bűntette és egy rendbeli kisebb kárt okozó rongálás vétsége, valamint két rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó falfirka elhelyezésével elkövetett rongálás vétsége miatt marasztalta el a bíróság.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2023. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakán városszerte több helyen „1 G” feliratokat és falfirkát helyezett el járdaburkolaton, illetve buszvárók falára és más helyekre, melyeket csak költséges eljárásokkal (homokfúvás, aszfaltmarás, vegyszeres eljárás) lehetett megtisztítani.

A bíróság összesen 330.000 forint pénzbüntetésre és az eljárási költségek viselésére kötelezte az elkövetőt, valamint kötelezte a Sopron MJV Önkormányzatának okozott 859.114 forint kár megfizetésére. A határozat jogerős.

Zöld Sopron

Beporzók napja

A Soproni Múzeum évek óta fontosnak tartja a környezet és a rovarok védelmét, ezért idén is kapcsolódik a beporzók napjához. A természetvédelmi jeles nap (március 10.) a beporzó rovarok jelentőségére hívja fel a figyelmet.

A múzeum munkatársai a Lenck-villa kertjébe hívják az óvodás, iskolás csoportokat, érdeklődő látogatókat. A parkban Martos Virág és Egresits Anita múzeumpedagógus kalauzolja a gyerekeket a szabadtéri kiállítás állomásain, ahol feladatok várják őket. A közel 60 perces foglalkozás végére az egész kertet megismerik és bebarangolják. A játékos szabadtéri órára a macskako.sopronimuzeum@gmail.com címen várják a csoportok jelentkezését.

Kezdődik a tőzikeszezon

– Kezdenek előbújni a tőzikék, a virágzás főszezonja várhatóan idén is február végére esik – írja Facebook-oldalán a Fertő–Hanság Nemzeti Park. Érdemes újra kilátogatni Csáfordjánosfán lévő tőzikés erdőbe, hiszen mindig más arcát mutatja. A tanösvény számos pontja vízben áll, ezért megfelelő lábbelit javasolnak a szakemberek.

Sport

Három magyar Eb-érem

Vasárnap zárult a bukaresti birkózó Európa-bajnokság, melynek utolsó mérkőzésén a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájának legendája, a török Taha Akgül karrierje 11. kontinensbajnoki aranyérmét nyerte.

A magyar csapat három bronzéremmel zárta az Eb-t Nagy Bernadett (76 kilogramm), Muszukajev Iszmail (szabadfogás 70 kilogramm) és Bajcajev Vlagyiszlav (szabadfogás 97 kilogramm) révén.

Vasárnap Kuramagomedov Murad (74 kilogramm) volt az egyedüli magyar érdekelt, aki elveszítette bronzmérkőzését, így ötödik helyen végzett.

Hatodik lett a női váltó

A magyar női váltó hatodik lett vasárnap a rövid pályás gyorskorcsolyázók gdanski világkupaversenyén. A Kónya Zsófia, Somodi Maja, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka alkotta kvartett 3000 méteren az olaszok mögött második lett a kisdöntőben, így összességében a hatodik helyet szerezte meg.

A finálét a vk-győztes hollandok nyerték, a magyarok a nyolcadik pozícióban zártak a vk-pontversenyben. A férfi stafétáknál szintén a vk-első (Kanada) diadalmaskodott. A magyarok a pénteki selejtezőben a tizenegyedik helyet, a pontversenyben pedig a kilencedik pozíciót szerezték meg. A sportág idénye márciusban a rotterdami világbajnoksággal zárul.

Soproni fiatalok

Nyugdíjasegyetem

Február 27-én kezdődik a Soproni Nyugdíjasegyetem 13. évfolyamának 25. szemesztere. Az előadássorozatra február 23-ig lehet regisztrálni az uni-sopron.hu oldalon.

Ebben a félévben a 125 éves soproni óvodapedagógus-képzésről dr. Hartl Éva tart előadást, a csontritkulás diagnosztizálásáról, kezeléséről dr. Nábrádi Sándortól hallhatnak a résztvevők. Dr. Tóth Imre Az alkohol története címmel osztja meg ismereteit a hallgatókkal, dr. Németh Gábor a fatüzelésről beszél, dr. Baranyai Aranka az újszerű pénzügyi irányokat mutatja be, míg dr. Hadarics Tibor a görögországi flamingók és pelikánok nyomába ered.

Közös produkciók a könyvtárban

Szülő-gyermek párosok jelentkezését várja a Széchenyi István Városi Könyvtár. Ének, zene, vers, próza és egyéb kategóriában is bemutathatják közös produkciójukat egy kisebb közösség előtt a fellépők. A jelentkezéseket március 9-ig lehet leadni a tuboly.andrea@szivk.hu e-mail-címen, vagy a 99/511–250-es telefonszámon. 

Sztárok itt és ott

Buli van! – Moby Dick és Prakker koncert

Február 23., péntek, 19 óra, Liszt-központ

Buli van! – Ocho Macho koncert

Február 24., szombat, 19 óra, Búgócsiga Akusztik Garden

Buli van! – Ed Philips and the Memphis Patrol & Sonny and his Wild Cows koncert

Március 1., péntek, 19 óra, Búgócsiga Akusztik Garden

Buli van! – Ganxsta Zolee és a Kartel

Március 2., szombat, 20 óra, Búgócsiga Akusztik Garden
Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek