Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

Böjte Csaba Sopronban

Szentmisét celebrált Böjte Csaba ferences szerzetes vasárnap a soproni Szent Mihály-templomban. A szertartáson a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára gyűjtöttek adományokat. A rendezvényen részt vett dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. Böjte Csaba szombaton a soproni Szent Imre-templomban tanítással és elmélkedéssel kísért dicsőítő szentségimádást tartott, ahol szintén a dévai alapítvány javára gyűjtöttek.

A valódi böjt

Március 5-én, 6-án és 7-én 18 órakor böjti evangelizációs sorozatot tartanak a soproni evangélikus gyülekezeti ház nagytermében. A sorozat címe: A valódi böjt – „Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is.” (Mt 6,21). Igét hirdet Gömbös Tamás nemeskér–szakonyi lelkész.

Útfelújítás

A tervek szerint február 28-án kezdődik a felújítás a Tallián utca Bartók Béla utca és a garázssorok közötti szakaszán. Nemcsak az utca, de a járdaburkolat is megújul. A szakaszon forgalomkorlátozásokra kell számítani. 

Városi Hírek

Ritka betegségek világnapja

Sopron adott otthont a ritka betegségek világnapi rendezvénynek, amelyen szakmai előadásokkal, kiállítással, bemutatókkal várták az érdeklődőket. A szombati programon 61, ritka betegségekkel foglalkozó szervezet és ernyőszervezetük, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) is képviseltette magát.

A rendezvény előtti sajtótájékoztatón dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte: – Sopron egy remek város, amelynek fejlesztésén sokat dolgoztunk az utóbbi években, ezért is méltó arra, hogy ilyen komoly szakmai rendezvényeket hívjanak életre itt.

Dr. Pogány Gábor, a RIROSZ elnöke felhívta a figyelmet: a ritka betegségekben érintett családok segítéséhez speciális szakemberekre van szükség. Ebben jelentős előrelépés, hogy szeptemberben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a RIROSZ együttműködésében megindul a ritkabetegéletút-koordinátorok képzése.

A ritka betegségek világnapját minden év februárjának utolsó hétvégéjén tartják – az országos eseménynek először volt Sopron a helyszíne.

Dr. Komornoki László emlékére

Életének 72. évében elhunyt dr. Komornoki László. 1952-ben született Sopronban. Első munkahelye a Gáz- és Olajszállító Vállalat volt, később dolgozott a Földgázszállító Zrt.-nél. 2006-ban kinevezték a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatójának, ahonnan 2014-ben ment nyugdíjba. 2010-ben Sopronért Emlékérem kitüntetést kapott. A Soproni Egyetem címzetes egyetemi docense, haláláig a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. 

Sulyok Tamás a köztársasági elnök

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét választotta meg a parlament Magyarország köztársasági elnökének. Az új államfő március 5-én lép hivatalba. Addig Kövér László, az országgyűlés elnöke látja az elnöki feladatokat. Sulyok Tamás 1956. március 24-én született. Az országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává. 2015. április 1-től kezdődően a testület elnökhelyettese. 2016. április 22-től elnökhelyettesként látta el az elnöki jogköröket, 2016. november 22-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

Zöld Sopron

Cserépkályha vagy kandalló?

A gazdaságos és biztonságos fűtési módokról szervez ismeretterjesztő előadást a Sopron és Vidéke Ipartestület.

Vitéz János okleveles gépészmérnök, okleveles gazdasági szakmérnök, cserépkályha- és kandallóépítő-mester március 5-én, kedden 17 órakor a soproni ipartestület Csengery utca 55. szám alatti székházában tájékoztatja az aktuális kérdésről a résztvevőket. Az előadás nyilvános, minden érdeklődőt várnak. 

Soproni fiatalok

Illemtanóra időutazóknak

Rendhagyó tárlatvezetést tartanak nőnap alkalmából a Soproni Múzeumnegyedben. Az „Otthon a városban” 19. századi enteriőrjeiben elmerülhetnek a teadélutánok, zsúrok, vizitek és bálok világában az érdeklődők, megismerkedhetnek a művelt társasági hölgyek kötelességeivel és kedvteléseivel, és kivételesen számos, a kiállításban nem szereplő illemtárgyat is megcsodálhatnak. A programot Szlavkovszky Mariann vezeti. A rendezvény március 8-án, pénteken 17.30-kor kezdődik, regisztrálni a titkarsag@sopronimuzeum.hu e-mail-címen lehet.

Nyílt nap a Soproni Vízműben

Ismerd meg a vízműveseket mottóval nyílt napot szervez központi telephelyén (Bartók Béla utca 42.) a Soproni Vízmű Zrt. A programra a működési területükön lévő általános és középiskolák diákjait, valamint óvodás gyermekeket az óvodapedagógusok, osztályfőnökök és szaktanárok kíséretében várják. Az érdeklődőknek betekintést nyújtanak a társaság mindennapjaiba. A részvételt március 7-ig kell jelezni. 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek