Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

Új iskola­buszok

Negyvenhat elektromos iskolabuszra (43 mini és 3 nagyobb) nyert támogatást a Klebelsberg Központ a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán. A járművek a tervek szerint 2027 áprilisáig állnak forgalomba 29 városban az ügynökség által koordinált Zöld Busz Program keretében. A korszerű, zéró helyszíni károsanyag-kibocsátással és alacsony zajterheléssel üzemelő járművek közül kerül Sopronba is.

A HUMDA 2021-től koordinálja a Zöld Busz Programot, amelynek célja, hogy a hazai tömegközlekedés járműállománya megfelelő ütemben korszerűsödjön, és folyamatosan haladjon a karbonsemlegesség irányába. A programban eddig 135 autóbusz állt forgalomba, közlekedtetésük évente mintegy 8200 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, ami 110–115 ezer kifejlett lombos fa éves szén-dioxid-megkötésének felel meg. A közszolgáltatóknak mindez több száz millió forinttal csökkenti az üzemanyagköltségeit.

Zöld Sopron

Folytatódik a szúnyogirtás vármegyénkben és Sopronban

Húszezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten országszerte. Győr–Moson–Sopron vármegyében biológiai lárvagyérítést végeznek, a kifejlett szúnyogokat célzó kémiai szúnyoggyérítésre pedig hetvenöt településen lehet számítani – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

A csípőszúnyogok gyérítésére használt készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban, az esti és éjszakai órákban juttatják ki a települések belterületén, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nincs hatással a beavatkozás – ismertették. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák. Ezért mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket.

Mint arról lapunk hivatalos Facebook-oldalán is beszámoltunk, Sopronban a hét elején végeztek szúnyogirtást. 

Kultúra

Játék a kastélyban októbertől

Megkezdték a próbáit Molnár Ferenc Játék a kastélyban című népszerű vígjátékának a Soproni Petőfi Színházban. A darabot az új évadban októbertől láthatja a közönség a város teátrumában. A rendező Mikó István Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész.

– Klasszikus remekmű ez, parádésan, zseniálisan megírva, viszont figyelembe kell venni a mai világ tempóját, gyorsaságát, ezért ebben az esetben a lassú, andalgós szövegmondást fel kell váltania egy olyan ritmusnak, amikor az érzelmek minden skálán mozognak, s a helyzetek így szinte filmszerűvé válhatnak – mondta Mikó István.

A főszerepet, Turait Széles Tamás alakítja, aki három évvel ezelőtt már játszott a soproni színházban, Almády szerepében pedig Mihályi Győző Jászai Mari-díjas, érdemes művész látható, aki most először szerepel a soproni társulattal.

Vasútállomás: versek a peronon

Idén is csatlakozott a Vers a peronon című kezdeményezéshez a GYSEV Zrt. A program keretein belül június 6. és szeptember 1. között Sopron, Csorna és Szombathely vasútállomásain naponta több alkalommal csendülnek fel klasszikus és kortárs költők versei.

A vasúttársaság célja, hogy közelebb vigye az irodalmat az emberekhez, és egy kis művészetet csempésszen a mindennapokba, ezzel gazdagítva az utazás élményét.

Sport

Ezüstérem az atlétikai Európa-bajnokságon

Halász Bence nagyszerű versenyzéssel, messze túlszárnyalva idei legjobbját ezüstérmet nyert kalapácsvetésben vasárnap a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon, melyen az utolsó sorozatban dobta őt le az élről a címvédő Wojciech Nowicki.

A szombathelyiek kétszeres világbajnoki bronzérmese küzdelmes időszak után érkezett az olasz fővárosba. A szezon elején ugyanis nem jöttek a tőle megszokott, jó eredmények. Aztán a május végi, budapesti nemzetközi viadalon 77,77 méterig jutott, majd már az Eb-n, a szombati selejtezőben egy könnyed dobással, 77,84 méteres eredménnyel biztosította helyét a fináléban. A két évvel ezelőtti Eb-n Halász ugyancsak Nowicki mögött lett második.

A római Eb-n két magyar hétpróbázó a legjobb tízben zárt: Krizsán Xénia a 8., Nemes ­Rita a 9., Szűcs Szabina a 16. lett. A győzelmet a belga Nafissatou Thiam szerezte meg, megelőzve a francia Auriana Lazraq-Khlasst és a szintén belga Noor Vidtset.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Csukott szemmel

Csukott szemmel

2024. 06. 12. | Horváth Ferenc

Ahogyan várható volt, nem történt csoda az önkormányzati választáson. Dr. Farkas Ciprián regnáló polgármester nagy fölénnyel nyert, s a Fidesz–KDNP je...