Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Mi újság?

Röviden

| Munkatársunktól | Városi hírek

Hírek Sopronból és a városon túlról.

Panoráma

Állami kitüntetés Károlyi Gyulának

A magyar arany érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesült Károlyi Pál Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke. A Győr–Moson–Sopron megyében és Sopron térségében több évtizede végzett, a közjó iránti elkötelezettségtől vezérelt, példaértékű szakmai és érdekképviseleti munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést a kőfaragómester.

Életfa emlékplakett

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából „Életfa 70 éves (bronz) emlékplakett” kitüntetést vett át Nagy István agrárminisztertől dr. Kárpátiné Ugron Anikó, a Roth-iskola nyugalmazott okleveles erdőmérnök–tanára. 25 éves erdészeti–pedagógiai munkáját erdészek ezrei ismerik el. 

Zöld hírek

100 éves botanikus kert

Kulturális programmal, kürt- és hegedűmuzsikával köszöntötték az idén 100 éves soproni botanikus kertet. A kerek évfordulón megemlékeztek a kert történetéről, valamint szó volt a jövőjéről, a megújulásáról is. Fontos cél a zöld infrastruktúra további fejlesztése, ami tartalmazza többek között az esővíz- és a zöldhulladék-gazdálkodást, a burkolatok újragondolását vagy az új zöldfelületi rendszerek kiépítését. 

Zöld vállalat

Az STKH Sopron és Térsége környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. a „Greengage 2022 – A zöld elkötelezettség díja” országos pályázat döntőjébe jutott a kommunikációs megoldások kategóriájában. A soproni hulladékkezelő cég „Irányt mutatunk: Szemeteljünk JÓL!” szemléletformáló kampányában nem a kommunikáció maga az újdonság, hanem a kidolgozás módja.

Művészeti pályázatot hirdetett a cég az üzenet megfogalmazásához, a célközönséghez juttatásban pedig a saját dolgozóik önkéntes munkája is segített. A kampány célja a szelektív hulladékgyűjtés iránti elköteleződés erősítése azonnal hasznosítható, gyakorlati tudás átadásával, a helyi közösségek bevonásával.

A fenntartható jövő szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű szelektív hulladék visszagyűjtése. Csakhogy ez elképzelhetetlen a lakossággal való érdemi kommunikáció nélkül. A szakemberek azt tapasztalják, ha nem adják át a korrekt, követhető információkat, sérül a gyűjtési rendszer. Az STKH régóta ennek a szellemében igyekszik jó példával elől járni.

Kultúra, művészetek

Álmok, könnyek, szerelem

Az InterEUropa Balett megalakulása alkalmából és a 10. jubileumát ünneplő Sopron Balett tiszteletére Álmok, könnyek, szerelem címmel nagyszabású, látványos táncgálát tekinthettek meg a nézők a Soproni Petőfi Színházban szombaton. A 22 táncost felvonultató, kétszer 45 perces előadásban a Sopron Balett és az InterEUropa Balett művészei léptek fel. A nézők láthatták Demcsák Ottó, Alekszej Batrakov, Michael Fichtenbaum, Florient Cador és Michael Kropf koreográfiáit.

Sport

Bővült a SMAFC

Újabb szakosztállyal bővült az egyetemi sportklub, a SMAFC. A parasport szakosztály célja, hogy lehetőséget adjon mindenkinek a mozgásra. Itt nem a verseny és az eredmény a lényeg, hanem a játék, a közös mozgás. Az elmúlt hétvégén már a SMAFC színeiben játszottak a Soproni Sólymok Sportegyesület kerekesszékes kosárlabdázói a Líceum tornatermében, a Sólyom Kupán.

Soproni fiatalok

A szakma sztárjai

Egy hónap múlva ismét Szakma Sztár fesztivál. Két év kényszerszünet után idén április 25–27. között rendezik meg az országos középiskolai szakmai versenyek döntőjét és bemutatóját Budapesten. A 15. jubileumi megmérettetésen, amit Magyarország miniszterelnöke nyit meg, közel 250 résztvevő 65 szakképesítésben adhat számot ismereteiről. A Soproni Szakképzési Centrum 154 tanulója vett részt az előválogatón 21 szakmában. Nagy volt a tét, hiszen a jól szereplők felmentést szerezhettek az év végi írásbeli szakmai vizsga alól. Ezt 14 szakma 49 tanulója teljesítette is, közülük 16-an igazán kimagasló eredményt értek el, ezzel biztosították a helyüket az országos döntőben. – Sopron hagyományosan a szépészeti ágakban és a vendéglátó szakmákban volt eddig erős, az elmúlt években számos dobogós helyet hoztak el versenyzőink. Idén ez másképp alakult, a döntőbe jutottak ács, cukrász, élelmiszer- és vegyiáru-eladó, faipari technikus, grafikus, informatikus, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, mechatronikai technikus, női szabó és villanyszerelő diákok – tájékoztatta lapunkat Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.