Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Új japán tanár Sopronban

Hori Yukarit, az új japán tanárnőt köszöntötte dr. Farkas Ciprián polgármester és dr. Simon István alpolgármester múlt kedden a városházán. Hori Yukari jövő év elejétől oktatja anyanyelvére az érdeklődőket Sopronban. Az ingyenes nyelvtanfolyamokat télen a tankerületi központban, majd tavasztól a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban tartja. A tanár Sopron testvérvárosában, Kazunóban született, Németországban és Sanghajban is tanult. Idén október közepén érkezett hazánkba, de nem ez az első eset, hogy itt jár, hiszen diákként korábban már ellátogatott a leghűségesebb városba.

Elmondta, kedveli a magyar ízeket, de úgy találja, hogy hatalmasak itt az ételadagok. Eddigi kedvence a gulyásleves, de a lángost is megkóstolta már.

Fotó: Etzl Edgár

Névtáblás székek

38 elhunyt pedagógusra emlékeztek – dekoratív, névtáblás székeket avattak a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza alapításának 70. évfordulója alkalmából múlt szerdán. A rendezvényen beszédet mondott Filep Márk önkormányzati képviselő, Orbán Júlia, a művelődési ház vezetője, közreműködött Horváth-Szarka Ábel zongoraművész.

Vágányzár

Pályakarbantartási munkák miatt Sopron és Csorna között december 3-ig egyes vonatok helyett (a késő esti és hajnali órákban) pótlóbuszok közlekednek – tájékoztatta lapunkat a GYSEV Zrt.

Advent a múzeumkertben

Ünnepi délutánt tartanak a Lenck-villa parkjában december 11-én, vasárnap 15-től 18 óráig. A Soproni Múzeum munkatársai kulturális csoportokat, kézműveseket is meghívtak – színes programokat kínálnak kicsiknek, nagyoknak. Részletek: www.sopronimuzeum.hu

Zöld Sopron

Pataktakarítás

Az Európai Hulladékcsökkentési hét keretében megtisztították az Ikva-patak partját a Roth Gyula Erdészeti Technikum diákjai. A környezetvédelmi technikus tanulók múlt csütörtökön a városi kollégium és az aréna között gyűjtötték össze a szemetet – üres üvegeket, flakonokat, de még autógumit is találtak. Nemcsak hulladékgyűjtésből állt a program, Divatvilág és fenntarthatóság – hogyan lehet etikus a divat? címmel előadást is tartottak a fiataloknak. Fotó: Filep István

Nem lesz hiány sertéshúsból

– Az ünnepi időszakban sem lesz hiány kiváló minőségű magyar disznóhúsból, a sertéstartók pedig a legnehezebb időkben is számíthatnak a kormány támogatására – mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. ­Tarpataki Tamás szerint a gazdasági környezet szokatlanul gyors változásai miatt mindenképp fenn kell tartani a sertéságazat támogatásait. Csupán ezekkel persze nem lehet ellensúlyozni a nehézségeket, ezért ösztönző jogszabályi környezetre és likviditást segítő átmeneti intézkedésekre is szükség van.

– A magas termelési költség miatt a sertés bolti ára 20–40 százalékkal nőtt alig egy év alatt, és az elmúlt hónapokban kissé a fogyasztás is mérséklődött, de az ünnepi időszakban valószínűleg élénkül majd a forgalom – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Már kapható a 2023-as parkolóbérlet

December 1-jén megkezdte a 2023-as felszíni parkolóbérletek árusítását a Sopron Holding Zrt. A cég felhívja a figyelmet, hogy a 2022-es bérletek 2023. január 31-ig érvényesek. A tapasztalatok szerint januárban nagy a forgalom az ügyfélszolgálaton, ezért azt kérik, hogy aki teheti, már korábban vagy online váltsa meg a jövő évi bérletét. A Magyar u. 21. szám alatt található ügyfélszolgálat december 16-tól január 8-ig zárva tart, addig hétfőn, kedden, csütörtökön 8 és dél, szerdán dél és 16 óra között van nyitva. További részletek: www.sopronholding.hu

Kultúra, művészetek

Testvériség: ezüst minősítés

A X. Országos Minősítő Fesztiválon ezüst minősítést nyert a soproni Testvériség Német Nemzetiségi Táncegyüttes Kadnár Béla néptáncoktató: Der Mülletrbuars Traum (A molnárlegény álma) című koreográfiája. A megmérettetést a Magyarországi Német Ének,- Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa rendezte november közepén Budapesten.

Fertőd: koncerttel várják a Mikulást

Mikulás-ünnepséget és koncertet tartanak a legkisebbeknek a fertődi Esterházy-kastély díszudvarán. December 6-án, kedden 14 órától a Garabonciás Zenekar játszik ünnepi dallamokat. A koncert után a résztvevő gyerekek közösen várják a Mikulást, aki a hagyományokhoz híven idén is köszönti az összegyűlteket, és segítőinek közreműködésével kiosztja az ajándékokat.

Sport

Két győzelem, két vereség

Óriási csatában, 77–66-ra kikapott a női kosárlabda-válogatott Spanyolországban az Eb-selejtezőn. A mieink négy meccs után két győzelemmel és két vereséggel állnak a C csoportban, legközelebb februárban lépnek pályára Izland ellen, és továbbra is jó esélyük van arra, hogy csoportmásodikként kijussanak a kontinenstornára.

Sztárok itt és ott

Adventi zenei ajánló - Goldmark Énekegyüttes: Remény, December 3., szombat 18 óra, Szent Mihály-templom

Remény címmel ad hangversenyt a Goldmark Énekegyüttes december 3-án, szombaton 18 órától a Szent Mihály-templomban. Az énekegyüttest soproni és soproni kötődésű tagok alkotják, repertoárjuk széles skálán mozog, mostani koncertjük az advent köré szerveződik.







Kapcsolódó cikkek