Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Adomány a kórház gyerekosztályának

Százezer forint értékű ajándékutalványt adtak át a Soproni Gyógyközpont Gyermekosztálynak – az intézményt az idén harmincéves VasVilla családi kerékpártúra nevezési díjaiból befolyt összeggel támogatták. Az utalványt Borossay György, a VasVilla autószerelést oktató tanára, a sportesemény szervezője adta át dr. Tóth Gergely PhD osztályvezető főorvosnak. A lelkes kerékpáros–tanár elmondta, 2001 óta mintegy 2 millió forint értékben támogatták a gyermekosztályt. Az osztályvezetőtől megtudtuk, diagnosztikai és különböző fogyóeszközök beszerzésére fordítják a hasonló adományokat.

Racionalizált közvilágítás

Az Európát sújtó energiaválság miatt a közgyűlés döntésének megfelelően részletes szakmai, műszaki, hatósági és jogi környezet előkészítését követően január 10-én Sopronban is megkezdődött a közvilágítás racionalizálása, működtetésének fenntarthatóbbá tétele. A teljes várost érintő kivitelezést ütemezetten végzik, ez várhatóan 60 munkanapot vesz igénybe. Az üzemen kívül helyezett kandelábereken figyelmeztető táblákat is elhelyeznek azért, hogy a hibabejelentések során ellenőrizhetővé, illetve megkülönböztethetővé váljanak az érintett lámpatestek. A gyalogátkelőhelyek kivilágítását nem érinti ez a határozat.

Újra soproni iparosbál

Két év kihagyás után új helyszínen rendezik meg a 109. Soproni Iparos Bált. A Sopron és Vidéke Ipartestület Elnöksége és Vigalmi Bizottsága rendezvénye január 28-án lesz a Solo Restaurantban, zenél a Continental Show Band.

Elkészültek a megvalósítási tervek

Elkészültek az 1921-es soproni népszavazás emlékére városunknak adományozott Hűségpark megvalósítási tervei, amelyeket be is mutatott Facebook-oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester. A Kisvárkerület érintett szakaszának felújítását Magyarország Kormánya adományozta városunknak a centenárium alkalmából. (A park kialakításáról korábban már lapunkban is beszámoltunk: Park hirdeti a hűséget, Soproni Téma, 2022. február 9.)

Zöld Sopron

Karácsonyfa 2023

A hagyományoknak megfelelően 2023-ban is egy magánszemély felajánlásából állítják majd fel a város karácsonyfáját. Várják azok jelentkezését, akik szívesen adományoznak Sopronnak egy, a kertjükben vagy telkükön található, 10–14 méter magas fenyőfát. A jelentkezéseket október 31-ig a +3699/517–563-as telefonszámon vagy az advent@prokultura.hu e-mail-címen lehet leadni. A kiválasztott fa kivágásáról és elszállításáról a város gondoskodik.

Településfásítás

Folytatódik a Településfásítási Program. A kezdeményezés lehetőséget nyújt a kistelepülések zöldítésére, mindezzel pedig hozzájárul a kormány céljához, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területének aránya. A program előző két ütemében több mint 1350 településen összesen 36 000 sorfát ültettek már el, melyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 1,5 milliárd forint támogatást biztosított. A harmadik ütemben, 2023 tavaszán és őszén további 10 ezer sorfát ültethetnek el a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb települések.

Kultúra, művészetek

Nemzetközi fuvolasiker

Ismét első lett Varga Borbála, a Hunyadi János Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és AMI művészeti osztályának diákja. A fuvola szakos fiatal a Danubia Talent nemzetközi zenei versenyen állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az online megmérettetésre a videofelvételt a Liszt-központ Munkácsy termében készítették, Varga Borbálát Horváth-Szarka Ábel zongoraművész kísérte, tanára és felkészítője Jacsó Erika.

Felejthetetlen táncbemutató

Már próbálnak a táncosok a Csoportterápia című előadásra. Az ünnepek után teljes erőbedobással kezdték meg a munkát a Sopron Balett tagjai. A Csoportterápia című darab premiere február 25-én lesz a Liszt-központban. Horváth Renáta koreográfus elmondta: nincs egyszerű feladatuk, klipekben kell gondolkodni, ugyanis az előadás jelentősen épít az intermedialitásra. Közben folyamatosan fel is lépnek a művészek, hiszen a Porka havak újra műsoron van.

Sport

Két magyar továbbjutó

A sorsolás szeszélye miatt az egyesben érintett összes magyar játékos pályára lépett magyar idő szerint hétfőn reggel a Melbourne-ben zajló Australian Open első fordulójában. A férfiaknál Fucsovics Márton egészen elképesztő 4 óra 18 perces meccset nyert meg, a nőknél Bondár Anna is döntő játszmás győzelmet aratott, Gálfi Dalma és Udvardy Panna viszont vereséget szenvedett.

A címvédő nyert

A bajnoki címvédő Szombathely 11 ponttal (86–75-re) legyőzte a vendég Sopront a férfi kosárlabda NB I. szombati játéknapján. – Elsősorban a szervezett, jó védekezésünknek köszönhetően a 3. negyed végéig partiban voltunk a bajnokcsapattal, de a záróetapra „elfogytunk”, így végül egy feszült légkörű, kiállítások tarkította találkozón biztosan nyert a bajnok, de a tartásunk végig megmaradt – értékelt honlapján a soproni csapat. Fotó: Németh Péter

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Kardos-Horváth János Sopronban - 2023. január 20., péntek 19 óra, Búgócsiga

2023 első koncertjén a Búgócsiga színpadán lesz látható és hallható Kardos-Horváth János, aki így vezeti fel soproni koncertjét: – Immár ötödik alkalommal Sopronban kezdhetem–folytathatom újra az idő körbeéneklését! „Legjobb” Kaukázus dalok akusztikusan, újdonságok, régiségek – magyarul!

Kapcsolódó cikkek