Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Átalakul az ügyelet

Átszervezik az orvosi ügyelet rendszerét – márciustól Győr–Moson–Sopron és Szabolcs–Szatmár–Bereg vármegyében már életbe is lépnek a változások. Az új rendszer értelmében este tíz óráig biztosított lesz az orvosi jelenlét, utána pedig az orvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el. A szakmai indoklás szerint este tíz és reggel nyolc óra között döntő többségében (az esetek 95 százalékában) mentési feladatok vannak, ezeket pedig az OMSZ kezeli. Vészhelyzet esetén a lakosságnak továbbra is a 112-es számot kell hívni, emellett azonban minden vármegyében lesz egy négyjegyű központi ügyeleti telefonszám is, amit a megyei mentésirányítás vesz fel. Ők irányítják majd állapotának megfelelő helyre a beteget, adott esetben kiküldik hozzá a mentőt.

Kultúra, művészetek

Minősített könyvtár

Rangos elismerést kapott a Széchenyi István Városi Könyvtár. Mint arról lapunk Facebook-oldalán beszámoltunk, Minősített Könyvtár lett a soproni bibliotéka. A kitüntető címet a könyvtárhasználók elégedettsége és a magas színvonalú szakmai munka alapján ítélte oda az intézménynek a kultúráért felelős miniszter. Az elismerést a siófoki, a ceglédi, a veszprémi, a mosonmagyaróvári, a szentendrei, a hajdúdorogi, a bonyhádi, a szentesi, valamint a soproni könyvtár kapta meg 2022-ben. A címet szombaton vette át ­Horváth Csaba könyvtárigazgató, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester az Országos Széchenyi Könyvtár dísztermében. Fotó: Soproni Téma-archívum

Búcsú a Szent Margit-templomban

Múlt szerdán tartották az Árpád-házi Szent Margit-templom búcsúját, ahol átadták a plébánia által adományozott Árpád-házi Szent Margit-díjat is. Az elismerésben idén dr. Folcz Tóbiás részesült, aki közel 40 éve tagja a közösségnek. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Németh Attila bánfalvi plébániai kormányzó atya volt. A szertartáson a város papsága, valamint dr. Farkas Ciprián polgármester és Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is részt vett.

Sport

Australian Open: kiestek Babosék

A második fordulóban búcsúzott az ausztrál nyílt teniszbajnokság női párosversenyétől Babos Tímea és Kristina Mladenovic párosa. A tornán kétszeres győztes duó a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett vasárnap hajnali találkozón két játszmában maradt alul a Storm Hunter, Elise Mertens ausztrál, belga kettőssel szemben. Babosék búcsújával nincs már versenyben magyar játékos a felnőttek között, de kiesett a junioroknál érdekelt Udvardy Luca is.

Soproni fiatalok

Véget ért a félév

Január 20-án véget ért a 2022–23-as tanév első féléve, az iskolák január 27-ig értesítik a diákokat és a szülőket a tanulmányi eredményekről. A középiskolai központi írásbeli felvételiket szombaton tartották, a pótfelvételi január 31-én 14 órakor lesz. A szóbeliket február 27. és március 14. között rendezik.

A következő nagyobb pihenő a tavaszi szünet lesz, ez a tervek szerint április 6-tól április 11-ig tart majd, vagyis április 12-én, szerdán lesz az első tanítási nap a szünet után, a ballagást május 6-án rendezik. A tavaszi érettségik írásbelijei május 5-től 26-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeliket június 7–14. között, a középszintű szóbeli vizsgákat június 19-től 30-ig rendezik. Az utolsó tanítási nap június 16.

Újabb határidő

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni. A felvételizők az E-felvételi rendszerben alap- és mesterképzéseket, valamint felsőoktatási szakképzéseket jelölhetnek be – legfeljebb hatot (ebből hármat díjmentesen). Részletek: www.felvi.hu

Sztárok itt és ott

Löket az új évhez

A reményteli „Tegnapi lázadók” című közös produkcióval rukkolt elő az új évben többszörösen jubiláló Mandoki Soulmates és a Máté Péter-díjas Takáts Tamás. Ez egy igazán fülbemászó és biztató szerzemény a zenei legendák alkotta formáció új korongjáról, a Magyar Képekről. A lendületes rockhimnusz hatalmas löketet adhat a 2023-as évkezdéshez.

Buli van! – zenei ajánló: Stone Sober – Loudfish koncert, január 27., péntek 19 óra, Búgócsiga Akusztik Garden

A Stone Sober 2021 júniusában indult útjára. Aki kedveli a The White Stripes egyszerűségét és a King Gizzard & The Lizard Wizard őrületét, ezt az alternatív pszichedelikus rock duót is bírni fogja. A soproni Loudfish zenekar 2016-ban alakult Pénzel Péter (gitár, ének), Peter Leitner (basszusgitár) és Pribilla László (dob) közös jammeléseinek következtében. A ’60-as évek pszichedelikus zenéi, a ’70-es évek német kraut rockja, a blues és hard rock is közel áll a zenekar ízléséhez.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek