Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

Szakmát tanulnak a fogvatartottak

Ágazati vizsgát tettek nemrég a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben szakmát tanuló fogvatartottak. Ezzel a szakmaképzés első mérföldkövén van túl a villanyszerelő és hegesztő oktatásban részt vevő mintegy harminc ember.

A büntetés-végrehajtási intézet falain belül a Soproni Szakképzési Centrum tanárai végzik a szakképzési feladatokat. Összesen mintegy százan tanulnak szakmát, a villanyszerelő és hegesztő mellett szakács-, festő- és porfestőképzés közül választhattak a jelentkezők. Az elméleti és gyakorlati tananyag megegyezik a „civil” oktatáséval, így a fogvatartottak a sikeres vizsgák után kapott oklevéllel nemcsak az intézet falain belül tudnak dolgozni, hanem a szabadulásukat követően nagyobb esélyük van visszailleszkedni a társadalomba.

Városi hírek

Folytatódik a Soproni Nyugdíjas Egyetem

Március 14-én, kedden 15.30-kor a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának Erzsébet utcai aulájában a 12. évfolyam 23. szemeszterével folytatódik a Soproni Nyugdíjas Egyetem előadássorozata.

Mint prof. dr. Faragó Sándor akadémikustól, a programsorozat összeállítójától megtudtuk, hasonlóan az őszi szemeszterhez, tavasszal is hat előadás szerepel a programban, melyek továbbra is díjtalanul látogathatóak. Jelentkezni a 99/518–126 vagy az 518–225-ös telefonszámokon lehet.

A nyitóelőadást Kőhalmy Tamás festőművész, címzetes egyetemi docens tartja „A vadászat a művészet bölcsője” címmel. Két héttel később prof. dr. Lükő István, a SOE Benedek Elek Pedagógiai Kar nyugalmazott egyetemi magántanára „Mi leszek/legyek, ha nagy leszek?” címmel a szakmák, a diplomák keresletéről tart előadást. A húsvétot követő kedden dr. Paár Dávid, a Közgazdaságtani és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének docense a nemzetközi sportesemények hazai rendezésének társadalmi és gazdasági hasznairól informálja a hallgatóságot. Április utolsó keddjén dr. Lenkei Balázs egyetemi docens, az Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatója a hazai jármű-formatervezésről fog szólni, május 9-én pedig dr. Szalay Katalin, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosa „A szívünk titkai, javuló életminőség krónikus szívbetegség mellett” címmel tart előadást. A 12. évfolyam utolsó előadását május 23-án rendezik, mégpedig olyan témakörben, mely nemcsak a brennbergiek, hanem vélhetőleg sok kiskerttulajdonos érdeklődésére is számot tarthat, ugyanis dr. Tari Tamás, a SOE Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének adjunktusa előadásának címe: „Jó szomszédi viszony, avagy vadvilág a kertek alatt”. Szöveg: Pluzsik Tamás

Kultúra, művészetek

Színház: jön a Chicago

Elkezdődtek az olvasópróbái a Soproni Petőfi Színház újabb premierdarabjának. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Sírva nevetős tükörkép, Soproni Téma, 2023. március 1.), a Chicago című előadást a tervek szerint már nem a Liszt-központban, hanem a színház épületében mutatják be. A darab rendezője Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a főbb szerepekben ­Haumann Mátét, Trokán Annát, Kisfaludy Zsófiát, Kelemen Hannát, Dienes Blankát, Papadimitriu Athinát, Kéri Kittyt, Szőcs Erikát, Marosszéki Tamást, Pintér Gábort, Kósa Zsoltot láthatja a közönség. Közreműködik a Sopron Balett, az előadás tánckara, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, valamint a Soproni Petőfi Színház kórusa. A bemutató várható dátuma április 22.

Sport

Két világbajnoki arany

A soproni Scarbantia Íjász Sport Egyesület két versenyzője, ­Jankus Noel és Szabó Szebasztián is aranyéremmel tért haza az angliai Gillingham városában rendezett IFAA terem világbajnokságról. Az íjászegyesület két éve alakult, azóta már 47 érmet szereztek a sportolók. Idén 10 új tag csatlakozott hozzájuk. A versenyzők többsége a Széchenyi-gimnáziumba jár, ahol mind a vezetőség, mind a tanárok támogatják a diákok sportkarrierjét.

Soproni fiatalok

Megyei matekverseny

Idén 31. alkalommal rendezte meg a Győr–Moson–Sopron megyei középiskolai matematikaversenyt a Bolyai János Matematikai Társulat Győri és Soproni Tagozata a Roth-technikummal közösen. A megye több mint 20 középiskolájából 104 tanuló és 35 kísérő tanár vett részt a megmérettetésen. A versenyen a soproni diákok is jól szerepeltek, Kiss Benedek (Berzsenyi Líceum) a gimnázium I. kategóriában 4., Vissi Martin (Fáy-technikum) a technikum I. kategóriában 3. lett, különdíjat kapott a Roth-technikum legeredményesebb tanulója, Locsmándi Lóránd, aki a technikum I. kategóriában ért el 6. helyezést.

Újabb Dirty Dance-sikerek

Rengeteg díjat zsebelt be a Dirty Dance Sopron Egyesület a ritmuscsapatok idei első, Soroksáron megrendezett versenyén. Az egyesületi fődíj mellett szóló, páros és csoportos kategóriában 11 első, 3 második és 3. helyezést is elértek a fiatalok. A sikert megismételték Balatonfüreden is, ahol 20 érmet, valamint arany és ezüst minősítést szereztek, a legjobb koreográfusnak járó díjat pedig Horváth Zoltán nyerte el.

Képregénypályázat

Második helyezést ért el a győri Lukács-iskola angol nyelvű képregénypályázatán Németh Mirtill, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium tizedikes tanulója. A tehetséges lány kilencéves kora óta rajzol, az utóbbi években digitális animációkat is készít.

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Jubilál az Ocho Macho

Március 10., péntek 19 óra, Búgócsiga

20 éves fennállását ünnepli az Ocho Macho. A népszerű banda ebből az alkalomból ismét Sopronban, a Búgócsigában lép fel, hogy előadja legnagyobb sikereit az elmúlt két évtizedből.  






Kapcsolódó cikkek