Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

NAV: készülnek a tervezetek

Idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói, kifizetői igazolásokat beküldeni a NAV-hoz. Aki KAÜ-azonosítóval rendelkezik, március 15-étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA-oldalon.

Rangos szakmai kitüntetés

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kitüntetésében részesült dr. Avarné Boros Erzsébet, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető ápolója. A „Hivatásunk kiválósága” díjat hosszú évek óta magas színvonalúan és empatikusan végzett szakmai tevékenységének elismeréseként vehette át.

Sopron Bank: újabb tulajdonos

Felvásárolta a Sopron Bankot a hollandiai székhelyű Trive Financial Holding, ezzel új üzletággal bővítette tevékenységét – írta a Portfolio. A Sopron Bank tulajdonjoga tavaly augusztusban került a MagNet Bankhoz.

Zöld Sopron

Muflonbárány született

Muflonbárány született nőnapon az Erdő Háza vadasparkban. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Napóleon juhai a Muckon, Soproni Téma, 2022. március 23.), az Erdő Háza kifutóin öt hazánkban megtalálható nagyvadfaj egyedei is láthatók. A muflonok a budakeszi vadasparkból érkeztek a Muckra, helyben már szaporodtak.

A muflon nem őshonos állat kontinensünkön, az ázsiai Kaukázusból és a Zagrosz-hegységből származik. Szardínián, illetve Napóleon szülőhelyén, Korzikán élnek nagy nyájai. Néha Ausztria területéről átkószálnak a soproni Dudlesz-erdőbe.

Új elektromos fűtésű kazán

Üzembe helyezték az Alteo első, hatszázmillió forint értékű elektromos fűtésű kazánját a Soproni Erőműben – írta az Mfor.hu. Az öt megawatt teljesítményű, új kazán segítségével a megújuló forrásokból származó áram hővé alakítható, az itt termelt gőzt a soproni hőerőmű hasznosítja.

A beruházás hozzájárul a villamosenergia-rendszer stabilitásához és az ellátásbiztonsághoz.

Kultúra, művészetek

Együtt 27

Március 24-ig látható Magyar Mónika és Szőcs Géza grafikusművész kiállítása az Erdélyi-házban (Fövényverem utca 15.). Az Együtt 27 című tárlatot szombaton nyitotta meg Tóth Éva önkormányzati képviselő. Fotó: Pluzsik Tamás


Csereberék a könyvtárban

Március 21-én, kedden 10 órától ismét könyvcsereberét tartanak a Széchenyi István Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában. Várják a megunt, kinőtt, elolvasott vagy el nem olvasott köteteket. Hiányos, szakadt, sérült, szennyezett, elavult információkat tartalmazó könyveket viszont nem fogadnak el.

Nem ez lesz az egyetlen hasonló rendezvény: március 17-én 15 és 18 óra között a városi könyvtárban kerti csereberét rendeznek. Vásárolni nem lehet, vetőmagot, virághagymát cserélhetnek a résztvevők kis mennyiségben. A programon Kónya Kristóf dísznövénytermesztő segíti tanácsaival az érdeklődőket.

Kinyitottak a soproni múzeumok

Március 14-én megnyitottak a Soproni Múzeum kiállítóhelyei. A Központi Bányászati Múzeum, a Macskakő Gyermekmúzeum, valamint a Lenck-villa is keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig tart nyitva. A Tűztoronyban a hét minden napján 10-től 18 óráig várják a látogatókat.

Cédrus: könyvjelzőpályázat

Tervezzük meg a saját könyvjelzőnket! – erre biztat mindenkit a Cédrus. A soproni könyvkereskedés pályázatot írt ki: április 12-ig várják az egyedi könyvjelzőket, amiket ki is állítanak. További részletek a Soproni Téma hivatalos Facebook-oldalán.

Sport

Cégek viadala Sopronban

Júniusban első alkalommal szervezi meg a cégek viadalát a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség. Az egész napos csapatépítő programra a cégek két kategóriában (9 és 15 fő) nevezhetnek. A résztvevők városismereti vetélkedőn, mini focibajnokságban, bowlingban, „erdei 5tusában”, traktorhúzásban mérik össze az erejüket. Részletek a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség weboldalán: www.svszsz.hu/cegekviadala23

Soproni fiatalok

Julcsi meséi rajzpályázat

Óvodások és iskolások alkotásait várják a Julcsi meséi megálmodói. (A gyerekeknek szóló programról lapunkban is írtunk: Amikor Julcsi mesél…, Soproni Téma, 2023. február 8.) Azt kérik, hogy a gyerekek rajzolják le (ceruzával, filctollal, zsírkrétával) Julcsit, kedvenc Julcsi mesejelenetüket, más Julcsi meséi szereplőt, kedvenc hangszerüket, mondókájukat, dalukat. Az alkotásokat lefotózva vagy beszkennelve várják e-mailben a julcsimesei@gmail.com címre. Beküldési határidő: március 31.

Ritkaság a műemlékkönyvtárban

Értékes leletre bukkantak a Berzsenyi-líceum műemlékkönyvtárában. Johann Sperlingnek, a wittenbergi egyetem fizikusának, egyetemi rektorának Zoologica physica című úttörő tudománytörténeti írására találtak rá a szakemberek a könyvek rendezésekor. Johann Sperling (1603–1658) az első volt a természettudósok között, aki bevezette a zoológia terminust a természettudományok tárgykörébe. A most felfedezett munkáját halála után publikálták.

Népszerű felsőoktatás

Az előző évhez képest mintegy 27 százalékkal többen, közel 126.500-an jelentkeztek 2023-ban a felsőoktatásba, többségük állami ösztöndíjas képzésekre. Egyre népszerűbb a Soproni Egyetem is.

A jelentkezők 70 százaléka alapképzést jelölt meg első helyen, osztatlan képzést 10 százalékuk, felsőoktatási szakképzést 4 százalékuk, 17 százalékuk pedig mesterképzést.

A tavalyi évhez képest erősödött a vidéki egyetemek iránti érdeklődés. Gazdálkodási és menedzsment-, pszichológia-, ápolás és betegellátás-, kereskedelem és marketing-, mérnökinformatikus-, illetve óvodapedagógus-képzésre jelentkeztek legtöbben első helyen az alapképzéseken.

A Soproni Egyetemre idén 700-zal többen (összesen 1567-en) jelentkeztek első helyen, mint tavaly. Az adatok alapján a pedagógiai szakok a legnépszerűbbek, az első helyen megjelölt szakok népszerűségi listáját az óvodapedagógus vezeti, ezt követi a csecsemő és kisgyermeknevelő, majd a gyógypedagógia. A megnövekedett érdeklődés tovább erősíti a Soproni Egyetem régióban betöltött pedagógusképző központi szerepét.

Legkésőbb április 20-ig elindul az e-ügyintézési időszak, a felvételizők az E-felvételiben nyomon követhetik a rögzített adataikat. A ponthatárokat, a felvételi eredményeket várhatóan július 26-án hirdetik ki. 

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló

Dos Diavolos – Ganxsta Zolee & Takács Vilkó – március 18., szombat 19 óra, Búgócsiga Akusztik Garden

Az ország leghírhedtebb megmondója és zenésztársa, Takács Vilkó pár éve valami újba fogott, és 2019-ben útjára indult a Dos Diavolos akusztikus duó. A formáció az Egyenesen a mocsárból albumát mutatja be Sopronban.






Kapcsolódó cikkek