Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítenek a fejlődésben
Rendszeresen tartanak csoportos összejöveteleket a Szociális és Fejlesztő Központban.

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Segítenek a fejlődésben

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központja Sopronban a Balfi utca 31. szám alatt működik. Fő tevékenysége a szenvedélybetegek nappali ellátása.

– Talán nincs is olyan ember, akinek közvetlen vagy kicsit tágabb környezetében ne lenne függőséggel küzdő ismerőse, rokona – kezdte Demény Anita, a Szenvedélybetegek Nappali Intézményének a vezetője. – Lehet, hogy az alkohollal küzd, droggal, szerencsejátékkal, esetleg rossz, bántó kapcsolatból képtelen kilépni, vagy egész napját a világhálón tölti, játszik. Intézményünk arra hivatott, hogy segítséget nyújtson mindenkinek, akinek életére hatással van valamilyen függőség akár szenvedőként, akár hozzátartozóként. Segítő munkatársaink szakemberek: addiktológiai konzultáns, pszichológus, pszichiáter, gyásztanácsadók, reflektív addiktológiai segítők, munkaerőpiaci tanácsadó, fejlesztő–tréner várják a tanácsot, segítséget kérőket.

Egyéni tanácsadó, segítő beszélgetéseikre, csoportos összejöveteleiken, ismeretterjesztő előadásaikon nemcsak az érintetteket, hanem minden érdeklődőt várnak díjmentes szolgáltatásokkal. Küldetésük, hogy ne tévhitek, rossz minták vezéreljék az érintetteket, hanem az egészséges, szenvedélyektől mentes boldogulásukban, szociális kapcsolataik tudatos kialakításában, fejlesztésükben lehessenek segítségükre szakembereikkel. Függőségről szóló beszélgetésekkel, veszteségfeldolgozással, hozzátartozói csoporttal, elmenyitogató előadássorozattal és sok más programmal, így kirándulásokkal és játékdélutánokkal is várják az érdeklődőket. Az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeként folyamatosan jelen vannak a város életében adományaikkal, szoros, jó együttműködésben állnak Sopron szociális intézményrendszerével.

Kapcsolódó cikkek