Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítik Sopron iparosait
Károlyi Gyula szerint az építőiparban is jelentős változásoknak lehetünk szemtanúi. Fotó: Filep István

Az elmúlt évek változásaival a feketemunkát igyekeznek visszaszorítani

Segítik Sopron iparosait

| Huszár Judit | Városi hírek

Szakmai képzéseket szerveznek, a tagok megkapják tőlük a legfrissebb, őket érintő információkat, képviselik az iparosok érdekeit – ezek a fő feladatai a Sopron és Vidéke Ipartestületnek. A szervezet elnökét, Károlyi Gyulát a közelmúltban ismét megválasztották a megyei testület vezetőjének.

Április 12-én tartott közgyűlést a megyei ipartestületek szövetsége, itt választották meg a következő három évre a tisztségviselőket. Jelenleg nyolc szervezet (a soproni, a fertőszentmiklósi, a kapuvári, a csornai, a mosonmagyaróvári iparosok, valamint két győri ipartestület és a nagycenki iparoskör) alkotja a megyei egyesülést.

– Mind a nyolc ipartestület egyetértésével újra bizalmat szavaztak nekem – mondta Károlyi Gyula. – Természetesen ez nagyon megtisztelő, ahogy az is, hogy tagja lehetek az IPOSZ országos elnökségének.

A szervezet fontos feladata az iparosok képviselete, továbbképzések szervezése. Az építőiparban jelentős változásoknak lehetünk szemtanúi, a környezettudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap, így új technológiákat, módszereket kell megismerniük a szakembereknek.


– A szárazépítészet például eddig nem volt önálló szakma, nagyrészt a festők végezték, most viszont vizsgát kell tenni ahhoz, hogy valaki ezzel foglalkozzon – folytatta Károlyi Gyula. – A tanulóknak 2200 órás képzést indítanak. A mi kezdeményezésünkre a már szakmában dolgozó iparosoknak elegendő egy 600 órás, ingyenes tanfolyamon részt venniük, amelynek az elméleti része online is teljesíthető. A képzéseket a Soproni Szakképzési Centrummal együttműködve szervezzük. Fontos, hogy a képesítést az idei évben meg kell szerezni, azonban ha valaki még 2023-ban elkezdi a tanfolyamot, akkor azt már elfogadják.

Az elnök szerint az elmúlt évek változásai a feketemunka visszaszorítását is segítették. Például az elektronikus építési napló bevezetése vagy a lakossági pályázatok – amelyeken csak hivatalosan dolgozó szakemberekkel lehet részt venni.


– Kiváló kapcsolatot ápolunk a soproni önkormányzattal, az alelnökünk a gazdasági bizottság tagja – tette hozzá Károlyi Gyula. – A lényeges döntések előtt kikérik a véleményünket, rendszeresen egyeztetünk a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a civil szervezetek, például a városszépítők képviselőivel. A legnagyobb probléma városunkban most is a munkaerőhiány, bár az utóbbi években tapasztaljuk, hogy jó szakemberek térnek haza Ausztriából, és itt indítanak vállalkozást. Igyekszünk őket is segíteni. Az IPOSZ folyamatosan szervez online továbbképzéseket, ingyenes workshopokat, ezekre mindig invitáljuk a tagjainkat. 

A soproni ipartestület 1892-ben alakult, 1990 óta önkéntes a tagság. A Csengery utca 55-ben van a székhelye, itt tudnak jelentkezni az érdeklődők. Jelenleg 150 tagja van, a többség épületgépész, festő, villanyszerelő, de a többi szakma is képviselteti magát. 

Kapcsolódó cikkek