Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Soha ne készítsen kompromittáló fotót!

| Czetin Zoltán | Városi hírek

Fontos, hogy ne készítsenek, ne tároljanak és semmiképp ne küldjenek tovább fiatalkorúakról kompromittáló képeket – pár kattintással ugyanis bűncselekménybe keveredhetnek.

Amit egyszer feltöltünk az internetre, az legyen mindig, minden körülmények között felvállalható – általános szabály, de jó megfontolni. Ha például munkát keres valaki, akkor nem biztos, hogy jó benyomást tesz a HR-esre több láthatóan bódult állapotban készült fotó.

– Ennél sokkal veszélyesebb, amikor valaki pucér, szexuális indíttatású képeket készít, főleg, hogyha fiatalkorú – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Nem egy tinilánnyal fordult elő, hogy ilyen képet küldött magáról az aktuális barátjának, de a szakítás után a fotók eljutottak másokhoz is, sőt, akár a világhálóra is kikerültek. Nem tudjuk kontrollálni, hogy amit egyszer elküldünk, az utána kihez jut el.

Ráadásul fiatalkorúak esetében a szexuális tartalmú képek tárolása is törvénybe ütköző, így pár kattintással nagy bajba kerülhet bárki.

– Nemcsak az ilyen fotók továbbküldése, hanem a tárolása is bűncselekménynek számít – hangsúlyozta az őrnagy. – Az első szabály az, hogy senki ne küldjön magáról pucér fotókat, aki pedig ilyet kap, azonnal törölje! Megosztásnak számít, hogy ha a képet megmutatom a telefonomon, de az is, ha kinyomtatom, és így adom körbe.

A szakember szerint fontos, hogy a szülők rendszeresen beszéljenek a gyerekekkel erről a témáról, nézzenek együtt képeket, tisztázzák, hogy mi számíthat kompromittálónak később. Az is hasznos, ha a szülők követik a saját csemetéiket a közösségi oldalakon. 

Kapcsolódó cikkek