Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sokrétűen segítik az idősebbeket
Az Idősek Európai Háza Alapítvány 4 éve szervezte meg először a Soproni Gyalogló Idősklubot, azóta heti kétszer járnak sétálni a tagok. Fotó: Filep István

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Sokrétűen segítik az idősebbeket

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Az idősek testi–lelki jólétének előmozdítása, a magányosságtól való megóvása – ezek a legfontosabb célkitűzései a közel 30 éves Idősek Európai Háza Alapítványnak.

– Nagyon nagy szüksége van az idősebb korosztálynak a találkozásokra, a közös programokra, a tartalmas beszélgetésekre – emelte ki Horváthné dr. Sütő Teréz, az alapítvány elnöke. – Célkitűzéseink jegyében 28 alkalommal szerveztük meg a nyugdíjasok nemzetközi kulturális fesztiválját a soproni idősek világnapi rendezvényén, amelyre határainkon túlról is érkeztek vendégek. 22 alkalommal hívtuk életre az idősügyi konferenciát egészségügyi és szociális szakemberek részére továbbképzésként. Egy 10 évvel ezelőtti soproni felmérés is rámutatott: egyre több idős embert érint a kóros feledékenység, amelyről nagyon keveset tud a lakosság, ezért hoztuk létre 6 évvel ezelőtt a Soproni Alzheimer Cafét.

Mint az elnök rámutatott: a magányosság gyakran vezet depresszióhoz, majd demenciához is, ezért 4 éve az egészség világnapján megszervezték a Soproni Gyalogló Idősklubot, amely azóta is heti 2 alkalommal várja a sétálókat. 2019-ben megalakult a Soproni Senior Tánccsoport is, amelynek több mint 50 tagja van. 2019-ben Erdély 5 városában, 2020-ban a Vajdaságban is népszerűsítették az Alzheimer Cafét és a Gyalogló Idősklub Mozgalmat egy pályázatnak köszönhetően. Idén ismét szeretnék megismételni a 65 év feletti lakosság demenciaszűrését a városban és a Balfi úti Idősek Otthonában is az önkormányzat és a Soproni Szociális Intézmény támogatásával.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.