Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron a fejlesztések nyertese
Palkovics László soproni sajtótájékoztatóján a vállalkozások fejlesztésének jelentőségéről is beszélt, illetve arról, hogy a vasúti fuvarozás szerepe a következő években még tovább nő. Fotó:

Sopron a fejlesztések nyertese

| Munkatársunktól | Városi hírek

– A Soproni Egyetem a térség egyik legversenyképesebb felsőoktatási intézménye lesz az átalakítással – mondta Palkovics László Sopronban. Az innovációs és technológiai miniszter szólt a szakképzés sikeres átalakításáról, a vállalkozások, valamint a vasúti fuvarozás fejlesztéséről is.

A nemzeti gazdaságstratégiáról, a versenyképesség-növelésről, valamint a felsőoktatás fejlesztéséről tartott előadást a gazdasági, oktatási élet szereplőinek Palkovics László múlt pénteken Sopronban.

– A kormány megkezdte a felsőoktatás átalakítását, amelynek a része volt az is, hogy a Soproni Egyetem önállóvá vált – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter. – Ennek hatására idén a korábbi 2,5–3-szorosára nőtt az intézmény költségvetése. A faipar, erdészet területén jelentős fejlesztések történtek, ennek hatására az egyetem a térség egyik legversenyképesebb felsőoktatási intézménye lesz.

Palkovics László beszámolt a szakképzés átalakításáról is, amelynek hatására az elmúlt két évben 10 százalékkal nőtt a jelentkező diákok száma. A vállalkozások fejlesztésének jelentőségéről is beszélt, illetve arról, hogy a vasúti fuvarozás szerepe a következő években még tovább emelkedik – a megnövekedett forgalom miatt Sopronban bővítik a GYSEV konténerterminálját. – Sopron a fejlesztések nyertese – húzta alá a miniszter.

– Ez a régió a motorja a magyar gazdaságnak, nem a keleti és a déli országrésszel kell itt felvennie a versenyt, hanem Béccsel, Pozsonnyal – ezt már Navracsics Tibor kormánybiztos mondta. – A régió egyik legfontosabb gazdasági szereplője pedig Sopron. Fontos, hogy az itteni gazdasági szereplők tudják tartani a lépést Burgenlanddal.

A sajtótájékoztatón Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 10 éve komoly gazdasági fordulat történt Magyarországon, amelynek haszonélvezője Sopron is. Dr. Farkas Ciprián polgármester pedig az elmúlt évek gazdasági, turisztikai szempontból nagy hatású fejlesztéseit ismertette, így szólt az M85-ös gyorsforgalmi út megépítéséről, a Fertő-part fejlesztéséről, valamint az ipari park kialakításáról. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.