Soproni bor Rigában

| P. Horváth László

A hazai borászatok közül egyedüliként a soproni Vincellér Borászat vett részt a Rigában megrendezett élelmiszer-kiállításon. A letteknek ízlett a molnártiti selection.

Szépen lassan beérik a szőlész–borász testvérek, Molnár Tibor és Ákos tudatos építkezése. Az elmúlt években főként külföldön kerestek új piacokat. Megfordultak már Csehországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban, a londoni borvásárnak köszönhetően pedig meg­­indult a Vincellér Borászat exportja Japánba.

Legutóbb a Rigában megrendezett egyhetes élelmiszer-kiállításon és -vásáron vettek részt a hazai borászatok közül egyedüliként.

– A szakértők, a szakújságírók értékelése, visszajelzése egyöntetűen az volt, hogy a molnártiti selection megállja a helyét az ottani magas szintű gasztronómiában is – mondta el lapunknak Molnár Ákos. – A kereskedők, éttermek, boltok közül többen odajöttek hozzánk és névjegykártyát cseréltünk. Többen árajánlatot is kértek. Egy delikát üzlet pedig azóta már jelezte, hogy szívesen forgalmazná a borunkat.

Molnár Ákos bizakodó, meglátása szerint van lehetőségük és keresnivalójuk Lettországban.

– Ez a térség nem egy bortermő vidék – folytatta. – Amikor szeptember elején kint jártunk, huszonkét Celsius-fokot mértünk. A helyiek szerint ez volt az év legmelegebb napja. Ott, északon inkább sört és röviditalt fogyasztanak. Igaz, akik megkóstolták a borainkat, azok mind elismerően szóltak róluk. Jó páran közülük ismerték Sopron nevét, és érdeklődtek a táj iránt. Így nem elképzelhetetlen, hogy jövő tavasszal, nyáron elutaznak majd a városba és meglátogatják a borvidéket.

Teljes verzió