Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni forma-tervező sikere
A prémium kategóriás IC+ kocsikba büfépultot is tervezett dr. Lenkei Balázs.

Soproni forma-tervező sikere

| Etzl Edgár | Városi hírek

Soproni formatervező is részt vett azoknak a prémium kategóriás IC+ kocsiknak a tervezésében, amelyeket hétfőn mutattak be a keleti országrész utazóközönségének. A többéves projektről dr. Lenkei Balázzsal beszélgettünk.

Az IC+ vasútiszemélykocsi-család forma- és textilterveit dr. Lenkei Balázs, Ferenczy Noémi-díjas formatervező iparművész, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének igazgatója készítette el.

– A prémium kategóriás kocsikban a csendes, hatüléses első osztályú fülkék mellé kettő, még kényelmesebb, négyszemélyes, motorral dönthető üléseket tartalmazó fülkét, illetve egy bisztró szakaszt is terveztem – kezdte dr. Lenkei Balázs. – A számítógépes tervezés után a vasúttársaság Budapest Keleti pályaudvaron biztosított számomra egy kocsit, amiben egy hallgató segítségével életnagyságban elkészítettük a pult modelljét.

Az intézetvezető a prémium kocsik mellett a termes másodosztályú kocsik, illetve a nemrég felújított egyterű szerelvények dizájnterveit is elkészítette, sőt, a berendezés mellett az üléshuzatok mintáit is megalkotta. – Ez egy nagyon aprólékos munka volt – tette hozzá dr. Lenkei Balázs. – Boldog vagyok, hogy formatervezőként volt lehetőségem textillel foglalkozni, amit aztán ipari mennyiségben gyártottak le. Hazánkban ezt nem sokan mondhatják el magukról. A vállalat vezetése több tucat variáció közül választotta ki a nemrég bemutatott változatokat.

Dr. Lenkei Balázs munkája hat hónapig tartott. A most bemutatott kocsicsaládhoz kötődik doktori mestermunkája, ami része volt a „Fenntartható közlekedés” című disszertációjának. A docens október 13-án 18 órától az egyetem közgazdaság-tudományi karán tart előadást professzionális formatervezés címmel.

Kapcsolódó cikkek