Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület
A Pendelyes fennállásának 30. évfordulóját ünnepli.

Civil szervezetek Sopronért

Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Több ezer gyermek szerette meg a néptáncot az 1995-ben alakult Soproni Pendelyes Kulturális Egyesületben.

– Az egyesületet a táncos gyermekek szülei hozták létre azzal a céllal, hogy hátteret biztosítsanak a tánccsoport hagyományőrző tevékenységének – kezdte Sipos Ferenc, az egyesület elnöke. – A Pendelyes Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, tagjaink elsősorban a Petőfi-iskola tanulói, de örömmel fogadjuk a város többi iskolájából érkező diákokat is.

A néptáncegyüttes legfőbb célja, hogy a gyerekeket megismertesse a magyar népi hagyományokkal. 15 évvel ezelőtt alakult meg a Sopron Táncegyüttes, mely a felnőtteknek biztosít művészeti tevékenységet, így azóta a Pendelyes a Sopron Táncegyüttes utánpótlásaként működik. Az egyesület rendszeresen szervez programokat, fellép a városi ünnepségeken. Tehetségfejlesztő tevékenységét a MŰV-ÉSZ projekt keretében valósítják meg. 2012-ben kiérdemelték a Sopronért Emlékérmet, 2016-ban a Civitas Fidelissima díjat, 2017-ben pedig „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat kapott a szervezet kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységéért. A Pendelyes a Hagyományok Háza Hálózat tagja 2020 óta, így a hálózat részeként szervezi a népművészettel kapcsolatos eseményeket Sopronban és a megyében.  

Kapcsolódó cikkek

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

2021. 11. 29.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 18.5 millió forint támogatást nyert a KEHOP-1.2.1. „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati felhívás keretében benyújtott, „A klímatudatos Sopron városért” című projekt megvalósítására.

A várakozás fényei

A várakozás fényei

2021. 12. 01. | Huszár Judit

Már ég az első gyertya az adventi koszorún, már esténként világítanak a fények, a forralt bor illata is belengi a belvárost – megnyílt az idei adventi vásár, ezzel együtt elkezdődött az ünnepre hangolódás időszaka Sopronban.