Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Spórolás segítséggel
Csaknem tizenötezer ingyenes LED-izzót vehetnek át a soproni családok. Fotó: Filep István

Összesen 15 ezer ingyenes LED-izzót kaptak a soproniak

Spórolás segítséggel

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Hétfőn osztották ki az inkubátorházban azokat az ingyenes izzócsomagokat, amelyeket a lakossági LED-csereprogram keretében lehetett igényelni. A pályázatra mintegy ezer soproni háztartás regisztrált.

Az ingyenes lakossági LED-csereprogramot tavaly hirdette meg az önkormányzat és a CYEB Kft. A soproni háztartások december 31-ig csatlakozhattak a kezdeményezéshez, és azok vehettek részt benne, akiknek a nevén van villanyszámla, és soproni lakcímkártyával rendelkeznek.

Az ingyenes LED-csomagokat az igénylők hétfőn vehették át az inkubátorházban, az átadáson dr. Farkas Ciprián is részt vett. – Sopronban is elindult a program, mellyel az energiaválságban is támogatni tudjuk a családokat – mondta a polgármester. – Örülök, hogy sokan éltek a lehetőséggel: csaknem ezer család regisztrált, és mintegy 15 ezer izzót osztunk ki. Nagyon fontos a takarékoskodás, és a program révén energiát, pénzt spórolhatnak meg a háztartások.


– A rádióban hallottam először a kezdeményezésről, a regisztrációt pedig a feleségem intézte – tudtuk meg Gali Norberttől. – Az otthonunkban már eddig is használtunk LED-eket, a most kapott ingyenes izzókkal pedig a teljes háztartásunkban lecseréljük a régi, hagyományos fényforrásokat. Remélem, hogy sokat tudunk spórolni így.

A LED-izzókról többször írtunk már lapunkban is (Soproni Téma: Spóroljon LED-ekkel!, 2022. december 14., Megéri LED-re cserélni!, 2022. október 12.). Az energiatakarékos fényforrások sokkal korszerűbbek hagyományos „társaiknál”, és körülbelül hetven százalékkal kevesebbet fogyasztanak. Használatukkal nemcsak a villanyszámlánk csökkenhet, de kevesebb szemetet is termelünk, hiszen élettartamuk akár öt–tíz év is lehet.

A szakemberek tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban sokszorosára nőtt a kereslet a LED-izzók iránt. Ezek elérhetőek mindenfajta foglalattal és különböző teljesítménnyel.

Érdekes adat, hogy egy magyar háztartásban átlagosan húsz darab izzó található. A ledcsere.hu weboldalon elérhető egy kalkulátor is, amelynek segítségével néhány kattintással kiszámolható, hogy évente mennyit takaríthatunk meg, ha a hagyományos izzókat LED-ekre cseréljük. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek