Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szabad nyarunk lehet!
– Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz – mondta Orbán

Április 19-én újraindulhatnak az óvodák, iskolák

Szabad nyarunk lehet!

| Munkatársunktól | Városi hírek

– Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Közben folyamatosan zajlanak az oltások Sopronban is.

A jelenleg érvényes védelmi intézkedéseket április 8-ig fenntartja az operatív törzs javaslatára a kormány. Nem változnak többek között a kötelező maszkhasználat szabályai, és ami eddig zárva volt, az továbbra is zárva marad. Az említett időpontig ugyanúgy él az este nyolc és reggel öt óra közötti kijárási korlátozás is.

Az oktatási intézményekben április 19-ig hosszabbították meg a digitális oktatást. – Április első napjaiban kezdik meg a mintegy 82 ezer, az oltásra március 24-ig regisztrált általános iskolai, gimnáziumi és óvodapedagógusok kampányszerű oltási akcióját – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. A második körben a március 24. és 29. között regisztrált, köznevelésben dolgozók, valamint a szakképzésben és a bölcsődékben dolgozók következnek húsvét után.

Közben megkezdték a várandós nők önkéntes oltását – írta Novák Katalin. Arra kérik a várandósokat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton. Pfizer- és Moderna-vakcinákat lehet használni a szakmai iránymutatás szerint, amely az első oltást a várandósság 12. hete után, a másodikat a szülés után javasolja beadni.

A kormányzati ígéretnek megfelelően, amint beadták a két és fél milliomodik, koronavírus elleni vakcina első dózisát, az alábbi szabályok lépnek életbe:

– A kijárási tilalom este tíz és reggel öt óra közötti időszakra esik.

– A szolgáltatók esetében a március 8-i szigorítások előtti szabályok érvényesek.

– A vendéglátóegységeknél marad az ételelviteles, ételkiszállítós rendszer.

– Kinyithatnak az üzletek reggel öt és este fél 10 között. A tíz négyzetméteres vagy annál kisebb üzlet vásárlóterében az eladókon kívül egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat. A tíz négyzetméternél nagyobb vásárlóterű üzletekben az ott dolgozókon kívül egyszerre átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet csak. Kivétel, amikor 14 év alatti gyermek van a szülővel, vagy segítő kíséri a 65 év feletti, illetve a fogyatékossággal élő személyt. Ők itt egy személynek számítanak.

– A boltok üzemeltetőinek, illetve vezetőinek az üzlet bejárata előtt a nyitvatartási idő mellett jól láthatóan jelezniük kell, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat bent. Arról is gondoskodniuk kell, hogy a bejutásra várakozó sorban állók a közös háztartásban élők kivételével tartsák a másfél méteres védőtávolságot.

– A boltok üzemeltetőinek az üzletben továbbra is folyamatos kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítaniuk. Az üzleteket szintén folyamatosan fertőtleníteni kell.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Oltanak a szanatóriumban, Soproni Téma, 2021. március 24.), Sopronban is ütemezetten zajlik a regisztráltak oltása a háziorvosoknál és a Soproni Gyógyközpontban. A Várisi úti rehabilitációs intézetben kialakított oltóhelyeken az elmúlt héten közel 3500 embert oltottak be, ezen a héten városunkban is elkezdődik a pedagógusok oltása. 

Ellenőrizze regisztrációját! Már működik a vakcinareg.neak.gov.hu oldal, ahol bárki lekérdezheti, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon történt online regisztráció milyen státuszban van. Ehhez meg kell adni a TAJ-számot és a születési dátumot. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.