Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szégyen

Jegyzet

Szégyen

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Tudom, nem szerencsés, ha egy magát politikusnak valló személyt egy-egy kijelentése alapján ítélünk meg, de néha elkerülhetetlen ezek alapján is véleményt formálni.

Tudom, nem szerencsés, ha egy magát politikusnak valló személyt egy-egy kijelentése alapján ítélünk meg, de néha elkerülhetetlen ezek alapján is véleményt formálni. Így vagyok most egy Niedermüller Péter nevű szélsőséges nézeteket valló emberrel, akinek a minapi kijelentése annyira felháborított, hogy muszáj írnom róla, pedig talán jobb lenne elfelejteni őt magát is. Miről is van szó? A nemzeti összetartozás napján a Facebook-oldalán írta, hogy „… gondoljunk azokra a magyarokra is, akik Trianonnak is köszönhetően ma jobban élnek Romániában, Szlovákiában és a többi környező országban, mint mi itthon, Magyarországon…”. Mindezért persze Orbán Viktor politikáját okolja, de hát ez egyáltalán nem meglepő. Csak emlékeztetőül írom le: ő volt az, aki nem is olyan régen rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat. (Meg azért nők is vannak közöttük, tette hozzá.)

Nos, véleményem szerint már az egyik kijelentése is éppen elég ok lehetne ahhoz, hogy párttársai elítéljék, vagy hogy önmagát írja ki a magyar, és teszem hozzá, az európai közéletből. Hogy egyik sem történt meg, az felrajzolja a DK igazi arcát és Niedermüller jellemét.

Nem tudom, hogy az említett politikus járt-e, mondjuk, a Székelyföldön. Beszélgetett-e az ott élő emberekkel? Tudja-e, hogy a nemzethez való hűségük példamutató lehet, bármely kisebbség számára, éljenek is bárhol, bármelyik országban? Érezte-e, hogy mennyire vágynak magyarnak lenni? Megértette-e büszkeségüket elszakított helyzetükben is? Nem, nem hiszem, mert akkor nem írta volna le azt, ami százezreket háborított fel. Úgy hiszem, jobban tenné, ha bejárná Székelyföldet, s megismerné, hogy miképp vélekedik a világról és sorsukról az ott élő magyar értelmiség, mi a véleménye a helyzetükről a kézdivásárhelyi „nadrággyárban” dolgozóknak, a káposztaföldet művelőknek vagy a futásfalvi plébánosnak.

Annak persze örülni kell, ha a szomszédos országokban élő magyarok egyről a kettőre jutnak, ha anyagilag biztonságban tudják magukat, de ez nem egyenlő azzal, hogy jobban és szabadabban élnek, mint mi. (Arról nem is beszélve, hogy az európai statisztikák szerint például Romániában és Szlovákiában is rosszabbul élnek a magyarok, mint itthon, hogy Kárpát­alját ne is említsük.) Trianont ilyen módon dicsőíteni szégyen és megalázó minden magyar számára, s csak az mondhat vagy írhat le ilyen mondatokat, akinek fogalma sincs a valós történelmi tényekről és a mai helyzetről. Vagy szándékosan elferdíti mindkettőt.

Niedermüller tehát jobban tette volna, ha hallgat, de ha már nem tette, akkor vonja le legalább a következtetéseket, s lássa be, hogy alkalmatlan akár egyetlen magyar bármilyen képviseletére is! 

Kapcsolódó cikkek