Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szentje védi Sopront
A Szent Mihály-napi búcsún a templom melletti színpadon felléptek a Petőfi-iskola, a Sopron Táncegyüttes és a Pendelyes táncosai, a zenét a Fajkusz Banda szolgáltatta. Fotó: Filep István

A búcsúi szentmise után agapéra invitálták a megjelenteket

Szentje védi Sopront

| P. Horváth László | Városi hírek

– A Szent Mihály-nap a régiek hagyományát követve nekünk is évről évre lehetőséget ad a számadásra. Sopronban lépten-nyomon a fejlődés jelei tapasztalhatók – hangsúlyozta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője városunk védőszentjének búcsúján.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is ünnepi misével kezdődött Sopron védőszentje, Szent Mihály búcsúja a Szent Mihály-templomban az elmúlt vasárnap. A misét követő ünnepség szónoka Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője volt, a programon részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester.

– Egy ünnepi szentmise után az ember lélekben mindig megerősödve léphet ki a templom kapuján – fogalmazott Barcza Attila. – Különösen így vagyunk ezzel mi itt, Sopronban a Szent Mihály-templom esetében, amely városunk védőszentjének nevét viseli közel 750 éve. A helyi emberek szorgalmával, a magyar kormány támogatásának köszönhetően pedig újra a régi fényében ragyog immár egy éve.

Barcza Attila kiemelte: az elmúlt időszak kihívásai ellenére bátran állítható, hogy Magyarország egy biztos pont, ahol joggal bízhatunk a jövőben. 2010 óta az ország növekedési pályára állt. Tíz év alatt közel egymillió új munkahely jött létre. A gazdaság újraindításával a jövő év elején mintegy 600 milliárd forint jut vissza a családoknak. A 25 éven aluli fiatalokat személyijövedelemadó-mentességgel, míg az idősebbeket újabb prémiummal és a 13. havi nyugdíj visszaépítésével segíti a kormányzat.

A változás Sopronra is igaz, hiszen lépten-nyomon a fejlődés jelei tapasztalhatók. Visszanyerte régi pompáját a Lenck-villa, világszínvonalú uszodával gazdagodott Sopron. A várost elérte az M85-ös gyorsforgalmi út, az Árpád utcai parkolóház hamarosan elkészül. A belvárosban javában zajlik a múzeumnegyed, illetve a Rendészeti Integrációs Központ kialakítása. A Fertő tavon pedig hazánk legnagyobb turisztikai beruházása történik.

– Mindezen fejlesztések több mint 350 milliárd forintot tesznek ki – hangsúlyozta a képviselő.

Barcza Attila szónoklatának végén – a soproni centenáriumi emlékévben – megköszönte az elődöknek, hogy ezt a várost megtartották magyarnak.

A Bognár István celebrálta misét és az ünnepi beszédet követően a megjelenteket agapéra invitálták. A borról a Soproni Borlovagok gondoskodtak.

A templom mellett felállított színpadon felléptek a Petőfi Sándor általános iskola, a Sopron Táncegyüttes, valamint a Pendelyes táncosai, a zenét a Fajkusz Banda szolgáltatta. A búcsú keretében Horváth Imre városplébános nyitotta meg Kovácsné Pócza Ágnes hövejicsipke-kiállítását. A tárlat a Sekrestyésházban lévő látogatóközpont nyitvatartási idejében kereshető fel.

Kapcsolódó cikkek