Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a koronavírus-fertőzést! – vallják olvasóink

Szeretnék visszakapni az ölelést

| Köves Andrea | Városi hírek

Folyamatosan tart a koronavírus elleni védőoltások beadása a Soproni Gyógyközpontban és a soproni háziorvosi rendelőkben. Vajon miképpen viszonyulnak a vakcinához az itt élők? – erre a kérdésre kerestük ismét a választ.

A nyugdíjas Erdélyiné Békés Ilona számára nem is volt kérdés, hogy életkorára való tekintettel él az oltás lehetőségével: – A legelején regisztráltam a védőoltásra, számomra egyértelmű, hogy anélkül a járvány ellen „nem győzhetünk”. Az oltással nem csupán a saját egészségemet védem, de úgy gondolom, azt is megelőzöm, hogy esetleg mást megfertőzzek. A háziorvosom szerint hamarosan sorra kerülök, annál is inkább, mert az egykori szénanáthám mára már asztmatikussá változott. A vakcinák közül nem fogok válogatni, azt fogadom el, amit majd a háziorvosom, dr. Horváth Annamária ajánl, teljes a bizalmam felé.


Némethné Tiszai Irén nyugdíjas óvónő már megkapta mindkét oltást, így védettséget élvezve sokkal felszabadultabban találkozhat gyermekeivel és tíz unokájával: – Amikor decemberben megkaptuk a védőoltással kapcsolatos levelet, azonnal visszajeleztünk, hogy élnénk a lehetőséggel. Az egy éve tartó örökös aggodalom nem jó egyikünknek sem. Úgy gondolom, ha van valamilyen megoldás, hogy vége legyen ennek a sok félelemnek, akkor azt el kell fogadni. Erre nyújt megoldást a vakcina. Természetesen az immunrendszert erősíteni kell sok sétával, egészséges táplálkozással és pozitív gondolkodással is.


Schekulin Márk mindössze 20 esztendős, ám a regisztráció lehetőségét nem hagyta ki: – Bár fiatal vagyok, és nincs krónikus betegségem, de fontos számomra, hogy kizárjam annak a lehetőségét, hogy esetleg megfertőzzem a családtagjaimat, a munkatársaimat. Szeretnék oltási igazolványt kapni, amellyel az életem újra visszatérhetne a normális kerékvágásba. Hiányzik a szórakozás, a koncertek, a fesztiválok, az, hogy a megszokott módon találkozzam a barátaimmal, ne pedig az online térben, és végre felejtsük el a „maszkos” világot. Külföldön is régen jártam a vírushelyzet miatt. Szüleim is regisztráltak a védőoltásra, ők is vágynak a régi életükre.


Sebestyén-Raffel Klára a fiatalabb korosztályhoz tartozik, ám egyértelmű volt számára, hogy regisztrál az oltásra: – Az oltásra mint kisebb rosszra tekintek. A családommal ősszel átestünk a fertőzésen, nemrég csináltunk egy tesztet, amely szerint még mindig van antitest a vérünkben. Ennek ellenére regisztráltunk a férjemmel. Több orvos barátunkkal konzultáltunk ezzel kapcsolatban, illetve mivel az ismerősi körömben többen kerültek lélegeztetőgépre, tapasztaltam: mindent meg kell tenni, hogy az ember elkerülje, hogy esetleg intenzív osztályra jusson. Szeretnénk visszakapni a valós időben és térben történő baráti találkozókat, a családi összejöveteleket, az érintést és az ölelést, illetve tartok a vírus gazdasági következményeitől is.


Kapcsolódó cikkek