Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Színpadon a Chicago
A színházi évad műsortervébe közönségszavazással került a Chicago című musical. Fotók: Pluzsik Tamás

A bűntettek jutalma a hírnév és a dicsőség?

Színpadon a Chicago

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Az 1920-as évek Chicagójában üvölt a jazz, harsog a konferanszié, és szaporodnak a hidegvérű gyilkosok. Akik aztán reflektorfénybe, az újságok címlapjára kerülnek... Bemutatták a Soproni Petőfi Színház újabb előadását, a Chicagót – már a színház épületében.

Roxie Hart, a kóristalány – amúgy férjes asszony – megölte hűtlen szeretőjét. Velma Kelly, a revüszínésznő férjét és a testvérét tette el láb alól. A két nő között elszánt versengés indul: mindketten a reflektorfénybe akarnak kerülni, és azt remélik, hogy bűntettük jutalma hírnév és dicsőség lesz.

A „közönség évadának” elkeresztelt 2022–2023-as színházi évad műsortervébe annak idején közönségszavazással került a Chicago. Ebben valószínűleg közrejátszott némi nosztalgia is, hiszen majd negyedszázaddal ezelőtt Mikó István rendezésében már sikert aratott városunkban a világ egyik legnépszerűbb musicalje.


– Amikor fél évszázaddal ezelőtt a chicagói születésű Bob Fosse és két társa, John Kander és Fred Ebb megírta ezt a darabot, akkor ez lényegében egy jövendölés volt, hogy milyen lesz majd a világ – kezdte Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész, a darab rendezője. – A jóslat úgy tűnik, bejött, hisz a musical egyaránt szól a mesterségesen fenntartott hírnévről, a manipulált társadalomról, a felépített celebség látszatvalóságáról, a média mindenhatóságáról, mely sok esetben átveszi az irányítást az életünk fölött. Ami a klasszikus szépirodalomban Molière vagy Csehov, az a musicalben Bob Fosse, ezért az ő műveihez nyúlni rendkívül kockázatos, de nagy öröm is. Úgy hiszem, minőséget alkottunk, és a mai időkhöz jól értelmeztük a darabot. Reményeim szerint finom iróniával közvetíteni tudtuk azt, hogy a pénz és az egyéb bűnök imádata oda vezetett, ahol most tart a világ, de van megoldás, az előadás ugyanis szolgál katarzissal.

A több szereposztásban színpadra állított előadás főbb szerepeit Haumann Máté, Trokán Anna, Kisfaludy Zsófia, Kelemen Hanna, Dienes Blanka, Papadimitriu Athi­na, Kéry Kitti, Szőcs Erika, Marosszéki Tamás, Pintér Gábor, Kósa Zsolt, Savanyu Gergely és Nagy Gábor alakítja. A jelmezeket a Jászai-díjas érdemes művész, Rátkai Erzsébet tervezte, a díszlet Horesnyi Balázs munkája, a koreográfus pedig Kováts Gergely Csanád. A musicalben közreműködik a Sopron Balett, valamint a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Oberfrank Péter vezetésével.

Véget ért az üzemszünet: Április 17-én véget ért a látogatói üzemszünet. A soproni társulat „hazaköltözött” a Liszt-központból, az előadásokat újra a Soproni Petőfi Színház épületében tartja. Mint ismert, az energiaválság miatt vezették be a takarékossági intézkedéseket november elsejétől.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek