Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szomorú mementó – 78 évvel ezelőtt történt

Látta már? – soproni épületek, szobrok, műemlékek

Szomorú mementó – 78 évvel ezelőtt történt

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Gyászos nap volt Sopron történetében 1945. március első vasárnapja, melynek egyik szomorú emléke a bánfalvi hősi temetőben a fotón látható sírkő, mely alatt 20 névtelen tüzér alussza örök álmát.

Majdnem háromszor annyi bomba hullott ezen a napon Sopronra, mint néhány hónappal korábban, a szintén óriási károkat okozó december 6-i légitámadás során. A közel félezer tonna rombolóbomba hihetetlen pusztítást okozott, egyes források szerint a főváros után Sopron veszítette a legtöbb embert a hazánkat ért bombázások során.

„1945. március 4-én az orsolyák pincéjében szorongtunk, katonák és bemenekült civilek. Észbontó robajjal estek a bombák. A hatalmas épület rengett, ingott felettünk, sebesült katonák reszketve kapaszkodtak belém. Mint félénk gyermekek édesanyjukhoz, úgy simultak, tapadtak hozzám” – írta Sopron könnyes-véres dátumai című visszaemlékezésében dr. Németh Alajos paptanár. „Mélyszántást végeztek a repülők a tüzérlaktanyában is. A kaszárnyát teljesen elpusztították, és száznál több katonának oltották ki az életét. Egyik unokahúgom férje csak egy volt a sok közül, akiknek testrészeit darabokban szedték össze, vagy egyáltalán meg sem találták. Unokahúgom és férje, Tyuskai Pál karpaszományos őrmester mindössze háromhetes házasok voltak.” – olvashatjuk a továbbiakban.

A szépíró és helytörténész Becht Rezső a Nap-hegy egyik kilátópáholyából nézte végig, amint szeretett szülővárosa romhalmazzá válik. „Odarohantam a páholy korlátjához és letekintettem. Nem láttam a várost, csak egy nagy szürke felhőt és égnek törő vörhenyes gomolyagokat. (…) Zakatoló szívvel meredtem a füst- és porfelhőre, amikor végre az utolsó kötelék is visszakanyarodott, és valami kriptai csönd nehezedett a tájra. Mi van a füst mögött?! Mi maradt Sopronból?” – írta a Bűvös henger című önéletrajzi munkájában. Hogy mi maradt Sopronból? Hullákkal megrakott szekérsorok, megtelt halottasházak, hozzátartozóikat kereső, kétségbeesett emberek, néhány utca pedig nemhogy romba dőlt, de a szó szoros értelmében eltűnt a föld színéről. És maradt ez a sírkő, kőbe vésett mementó…

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek