Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tájba illő konferencia-központ
A Közti tervei alapján épülhet meg a tájba illeszkedő konferencia-központ a Hotel Maroni helyén. Látványterv

Tájba illő konferencia-központ

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Közti tervei alapján kezdődhet az építkezés a Lövérekben – kihirdették az egykori Hotel Maroni helyére tervezett konferencia- és rendezvényközpont építészeti tervpályázatának győzteseit. Közben megkezdték a bontást is.

A Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. áprilisban írt ki nyílt tervpályázatot, amelyben az egykori Hotel Maroni helyére tervezett multifunkcionális konferencia- és rendezvényközpont megvalósítására várták a pályamunkákat. A Modern Városok Program részeként megvalósuló projekt pályázatára összesen 14 pályamű érkezett az ország szinte minden részéről. Az anonim pályaművek közül a héttagú, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a legeredményesebb műveket. A négy legjobb pénzjutalmat kapott, míg további két pályamunka megvásárlása mellett döntöttek. A díjazottak: 1. Középülettervező Zrt. (Közti), 2. Archi-kon Kft., 3. Építész Stúdió Kft. és ­Archi.doc Építésziroda Kft. A ZIP Architects Kft és PRTZN Kft. terveit pedig megvásárolják. Így a Közti tervei alapján, a megvásárolt pályázatok egyes elemeit felhasználva kezdődhet majd az építkezés.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Konferencia-központ lesz a Maroniból, Soproni Téma, 2021. május 5.), eltűnik a Lövérek szégyenfoltja, az elhagyatott Hotel Maroni helyén kormányzati támogatásból egy konferencia- és rendezvényközpont épül. A hotel helyén hétszáz fő befogadására alkalmas multifunkcionális központot alakítanak ki. Olyan épület megvalósítása a cél, amely a hazai és nemzetközi konferenciák, kulturális rendezvények, különböző kiállítások igényeit képes kielégíteni. Az intézmény létrehozásában a kiíró fontos szempontként tüntette fel a Sopron erdős–ligetes területén fekvő Lövérek karakterének tiszteletben tartását. A bírálat során nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az épület alaprajza jól tagolt, a parkolóhelyek száma optimális, illetve a megközelíthetőség, körüljárhatóság megfelelő legyen.

Az egykori Hotel Maroni bontási munkálatai már elkezdődtek, amelyek a tervek szerint az év végére fejeződnek be. 

Kapcsolódó cikkek