Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tavaly elmaradt az igazi tél
a nappali hőmérséklet. A szakemberek szerint folytatódik az enyhe tél. Fotóillusztráció: Filep István

Melegebb és szárazabb volt az elmúlt év, sok napsütéssel

Tavaly elmaradt az igazi tél

| P. Horváth László | Városi hírek

A tavalyi esztendő volt a harmadik legmelegebb az elmúlt másfél évszázadban. 2020 különös időjárási „kilengéseit” válogatta össze lapunknak Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat soproni észlelőhálózati koordinátora.

Tavaly januárban hótakarós napot nem jegyeztek fel a meteorológusok, csupán 19-én reggel voltak hófoltok. A hegyvidéken is csupán 2–5 napon volt egybefüggő hóréteg. Február az 1856 óta tartó városi mérések történetében a legmelegebb február volt. A havi középhőmérséklet meghaladta a 7 Celsius-fokot. Ez több mint 5 fokkal magasabb a sokéves átlagnál. Március első felében folytatódott a szokatlanul enyhe idő, több napon is mértek 20 fokot vagy azt meghaladó nappali hőmérsékleteket. Áprilisban a csapadék mennyisége az ilyenkor szokásos 15,4 százaléka volt, az év negyedik hónapjában 1856 óta mindössze ötször volt a mostanihoz hasonló vagy annál kevesebb eső. Súlyos aszály alakult ki.

Az év elejét jellemző rendkívüli csapadékhiány enyhülni látszott júniusban: 113,9 milliméter csapadékot rögzítettek a szakemberek. Igaz, ennek közel a fele egyetlen napon, 20-án esett le. Júliusban a csapadék 17 napon ért el mérhető mennyiséget, a sokévi átlagnak azonban csak 83 százaléka esett, így a mélyebb talajrétegek továbbra is igen szárazak maradtak. Augusztus az átlagosnál jóval melegebb időt hozott: a havi átlaghőmérséklet 22,6 fok volt, ez 2,3 fokkal magasabb a sokévi átlagnál. Szeptember középhőmérséklete 17,5 fok volt, ami szintén jelentősen magasabb a sokéves átlagnál. Október csapadékos hónap volt: a 109,6 milliméteres havi összeg 61,9 milliméterrel haladta meg a megszokott átlagot. Novemberben egyáltalán nem hullott hó, a december pedig az átlagosnál enyhébb volt. A hónap elején esett – a talajon is megmaradó – hó.

Kapcsolódó cikkek