Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tegyünk az egészséges életért!
Múlt héten több tucatnyian vettek részt a Soproni Gyalogló Idősklub megmozdulásán – a szervezet öt éve folyamatosan rendez túrákat, kirándulásokat. A jubileum alkalmából dr. Farkas Ciprián polgármester is köszöntötte a gyaloglókat. Fotó: Filep István

A WHO szerint hetente százötven perc, közepes intenzitású mozgás ajánlott mindenkinek

Tegyünk az egészséges életért!

| Huszár Judit | Városi hírek

Április 7. az egészségügyi világnap – 1948-ban ugyanis ezen a napon kezdte meg működését az ENSZ szakosított intézményeként az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Fontos, hogy ne csak ilyenkor, hanem egész évben törekedjünk az egészséges életmódra. Ehhez most dietetikus és gyógytornász ad hasznos tanácsokat.

Az egészséges életmód két fontos lába a mozgás és a táplálkozás. Egyformán fontos lábak! Hiába mozgunk rendszeresen, ha közben egészségtelen az étkezésünk. És fordítva: hiába ügyelünk arra, hogy megfelelően együnk, ha fel sem emelkedünk a kanapéról. Ha már kialakult valamilyen betegségünk, akkor nehéz helyreállítani a normál állapotot. Ennél sokkal egyszerűbb lenne megelőzni a problémákat, óvni azt, ami megóvható…

– Sokan azt hiszik, hogy bonyolult módszereket kell követni, speciális szereket fogyasztani, hogy egészségesen étkezzenek, pedig ez nem igaz – kezdte Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusa. – Van pár egyszerű alapszabály, amelyet érdemes megfogadni. A legfontosabb, hogy tegyük rendszeressé az étkezést. Naponta legalább háromszor együnk, ebből minimum egy legyen meleg étel, optimálisan ez az ebéd. Ilyenkor vigyük be a legtöbb kalóriát! Nem javasoljuk a drasztikus diétákat, ezek hosszú távon nem eredményesek, tipikus kiváltói a jojóeffektusnak. A szervezet az állandóságot szereti, így ártunk azzal, ha hirtelen lefogyunk, majd visszaszedjük a kilókat, és újrakezdjük az egészet. Ráadásul rengeteg kudarc is érhet így minket. Fontos, hogy tűzzünk ki reális célokat magunk elé, ezeket pedig próbáljuk lépésről lépésre elérni!


– A mozgás esetében is igaz, hogy belső motiváció nélkül nincs siker – folytatta Rudasitsné Szöllősi Anita, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető gyógytornásza. – Úgy látom, hogy óvodáskorig a gyermekeknél még nincs gond, addig sokat mozognak. Az iskolában viszont már probléma, hogy vagy versenysportol a fiatal, vagy teljesen kimarad a mozgásból. Lényeges lenne az egyensúlyt megtalálni. Mindig a biológiai életkorunknak megfelelő mozgásformát válasszuk, ha pedig valamilyen betegségünk van, akkor fontos, hogy konzultáljunk szakemberrel. A túrázás, kirándulás, úszás, kerékpározás szinte mindenkinek ajánlott, ráadásul mindegyikhez adottak a körülmények Sopronban. Ezeket a mozgásformákat együtt is végezheti a család, így közös élményeket is szerezhetünk.

A dietetikus szerint az étkezésnél is nagyon fontos a családi minta. A szülőknek megkerülhetetlen felelősségük, hogy már kiskortól kínálják egészséges ételekkel, sok zöldséggel, gyümölccsel a gyerekeket. A gyors megoldások, készételek, pékáruk általában sok zsírt, szénhidrátot tartalmaznak, ráadásul tele vannak adalékanyagokkal. Az okostanyer.hu oldalon például hasznos tippeket kaphat bárki ahhoz, hogy hogyan érdemes összeállítania az étkezését.

Végül pedig a sportra visszatérve: az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint heti 150 perc, közepes intenzitású mozgás az optimális, tehát ennyi időt kellene sporttal tölteni. Ennek számos pozitív élettani hatása van: a szív- és érrendszert, a légzőrendszert, a csontokat, valamint az immunrendszert is erősíti.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek