Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Télen is melegben
A Magyar utcai melegedő napközben fogadja a hajléktalanokat, s mindazokat, akik számára az itteni ebéd jelenti a napi főtt ételt Fotó: Németh Péter

Hajléktalanellátás: április végéig tart a krízisidőszak

Télen is melegben

| P. Horváth László | Városi hírek

Napközben a Magyar utcai melegedőben tisztálkodási lehetőséggel, étellel várják a hajléktalanokat, éjszakára pedig a Kossuth utcai menedékhelyre térhetnek be.

Sopronban kiépült rendszer és szolgálat foglalkozik a hajléktalanok ellátásával, illetve azzal, hogy őket visszavezessék a társadalomba. Kezdő lépésként pedig már az is nagy eredmény, ha rá tudják venni őket arra, hogy vegyék igénybe a segítséget. A felmérések szerint a városban 100–120 hajléktalan él. Többségük tartósan az utcát választotta, sok esetben hiába az erőfeszítés, továbbra sem hajlandó bemenni a meleg helyre. Pedig ez utóbbiból is megfelelő a kapacitás. A Magyar utcai melegedőben napközben tisztálkodási, mosási lehetőséget és ötven adag meleg ételt is biztosítanak.


Éjszakára a Kossuth utcai éjjeli menedékhely 34 férőhelyes helyiségei nyújtanak védelmet. Arra is lehetőség van, hogy a téli nagy hidegben ezt bővítsék.
– A téli krízisidőszak no­vem­ber elsejétől jövő év április 30-ig tart – tudtuk meg Roóz Zoltántól, a Sopron Szociális Intézmény hajléktalanokat ellátó intézetének vezetőjétől. – Ebben az időszakban a társszervekkel közösen kiemelt figyelmet fordítunk a hajléktalanokra.

Az utcai szociális munkások rendszeresen járják a várost, kutatják fel azokat a helyeket, ahol a hajléktanok meghúzódhatnak. Adott esetben teával, étellel és meleg takaróval, ruhával látják el azokat, akik nem élnek azzal a lehetőséggel, hogy igénybe vegyék a szervezett segítségnyújtás valamely formáját. Emellett jó kapcsolatot ápolunk a polgárőrökkel, a rendőrökkel, a közterület-felügyelőkkel, valamint a katasztrófavédelemmel is.


Roóz Zoltán felhívta a figyelmet, hogy közösen is sokat tehetünk a hajléktalanokért. Ne menjünk el a földön fekvő embertársaink mellett, hanem jelezzük a hollétüket a szakembereknek! A regionális diszpécserközpont Zalaegerszegen működik ugyan, de ott éjjel-nappal fogadják a hívásokat, s onnan továbbítják a bejelentéseket. A telefonszám: 92/323–000.

Kapcsolódó cikkek