Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Jegyzet

Több mint egy klub

| Horváth Ferenc | Városi hírek

„Gondolják csak el, Xavi bemutatására 10 ezer ember volt kíváncsi! Ez mutatja a klub és a szurkolók egymáshoz való szoros kötődését.”

Nem tudom, hogy a Soproni Téma olvasói között van-e, és ha igen, mennyi Barcelona drukker. Vélelmezem azonban, hogy akadnak (jó) néhányan városunkban, akik valamelyik soproni és magyar csapat mellett a Barcelonának is szurkolnak. Annak a katalán csapatnak, amely az elmúlt években elkápráztatta a világot, ahol világsztárok sora játszott, élükön a világ legjobbjával, Messivel. (Tudom, szubjektív, hogy ki a legjobb, ezért méltán lehet közéjük írni Ronaldót vagy éppen Neymart.) Egyszer azonban minden sorozat megszakad, a világsztárok kiöregednek, vagy máshová igazolnak. Ez történt a Barcánál is, ráadásul a korábbi vezetés anyagi csődbe kormányozta a klubot. Épphogy sikerült megállnia a szakadék szélén.

Eddig ez tulajdonképpen szokványos történet, de… Történt, hogy az új vezetés némi türelmi idő után elküldte Roland Koeman vezetőedzőt, aki nem tudta felcsillantani a jövőt. Persze a tényekhez tartozik, hogy már ő is szinte reménytelen helyzetben vette át a stafétabotot elődjétől. Szóval új edző érkezett, aki nem más, mint Xavi, egy korábbi klublegenda, aki saját nevelésű katalán játékosként repítette a Barcelonát a magasba olyan társakkal, mint Iniesta, Puyol vagy Messi, és még sorolhatnám a világklasszis játékostársakat. Szóval Xavi jött, látott és máris győzött, függetlenül attól, hogy mit ér majd el csapatával. A Barcelonáról mindig elmondják, hogy több, mint egy csapat.

Több, mert a klub testesíti meg a katalán azonosságtudatot. Különösen fontos volt ez a Franco rezsim idején, de napjainkban sem mellékes, hiszen a katalán önrendelkezés megvalósítását rendre meggátolja a spanyol kormány, ha kell, börtönbüntetéssel, majd amnesztiával vagy éppen külföldön élésre kényszerítve. És a világ eltűri ezt! Ezért aztán nem csodálkozhatunk, ha mondjuk, Székelyföld autonómiatörekvését is rossz szemmel nézik. No, de térjünk vissza a legendás klubhoz, amelynek első nagy korszaka Kubala Lászlóhoz köthető! Szóval a Barcelona több, mint egy klub, sokkal inkább egy nagy család.

Ez közhelynek hangzik, de esetükben sokszorosan is igaz. Gondolják csak el, Xavi bemutatására 10 ezer ember volt kíváncsi! Ez mutatja a klub és a szurkolók egymáshoz való szoros kötődését. A történetnek azonban itt nincs vége. Xavi kinevezésének hírére sorra jelentkeznek az egykori világklasszisok, hogy jönnének segíteni a bajban lévő, egykori csapatuknak. Iniesta Japánból, Dani Alves Brazíliából, aki 38 évesen még játszana, Puyol talán az edzői stábban kap helyet, és megszólalt Messi is, aki párizsi szerződésének lejárta után mindenképpen visszatér otthonába, és az is lehet, hogy még játszik is élete csapatában.

Szóval megmozdult a Barca közösség. Páratlan összefogás ez, túlmutat a sport keretein, egyúttal bizonyítva a sport semmi mással össze nem hasonlítható erejét.

Kapcsolódó cikkek