Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tovább épül az M85-ös
A 6,4 kilométeres Sopron-kelet – Tómalom (Fertőrákos) szakaszon a nagy tömegű földmunkák már befejeződtek, jelenleg az egyes pályaszerkezeti rétegeket alakítják ki. Fotó: Filep István

Gyorsforgalmi út: készül a Sopront elkerülő szakasz is

Tovább épül az M85-ös

| P. Horváth László | Városi hírek

Folyamatosan dolgoznak az M85-ös Sopront elkerülő szakaszának kivitelezésén. Új fejlemény, hogy egy összekötő út is épül a gyorsforgalmi és az elkerülőút között. Ezen a nyomvonalon már elkezdődött a területszerzés és a régészeti feltárás is.

Nincs megállás a M85-ösön! Igaz ez a megállapítás a tavaly átadott Csorna–Sopron közötti szakaszra, ahogy a még hiányzó, Sopront elkerülő részre is. A gyorsforgalmi út a Sopron-kelet csomópontban véget ér ugyan (A város útja a jövő útja, Soproni Téma, 2020. december 22.), de az innen Tómalomig (Fertőrákos) vezető 6,4 kilométeres szakaszon javában dolgoznak. Információnk szerint, ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor egy éven belül átadhatják a forgalomnak ezt a szakaszt is. A Balfra vezető, úgynevezett Fertő-parti út forgalma a Pihenőkeresztnél már az M85 fölött átívelő új nyomvonalon halad.

Lapunk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél megtudta, ezen a szakaszon a nagy tömegű földmunkák már befejeződtek, jelenleg az egyes pályaszerkezeti rétegeket alakítják ki. A vadvédő kerítés és az üzemi hírközlési hálózat építése, valamint a növénytelepítés is folyamatosan történik. A Pihenőkereszt térségében, az ott élők nyugalma érdekében, zajvédő falat is építenek.

A NIF tájékoztatásában az is szerepel, hogy az autóút Sopron-kelet – Tómalom (Fertőrákos) csomópont átadása után várható a Tómalom (Fertőrákos) csomópont – országhatár közötti szakasz befejezése. Azért, hogy minél zavartalanabbul haladjon a forgalom, több változtatásra is szükség volt. Például a Mély út nyomvonalán egy összekötő utat építenek a gyorsforgalmi út és a 84-es számú, a köznyelvben elkerülőnek nevezett út között. Az elvégzett vizsgálatok ugyanis azt mutatták: a megnövekedett forgalmat nem bírná elvezetni a Pozsonyi út.

Az összekötő úton a területszerzés és a régészeti feltárás már elkezdődött. A közlemény szerint a Sopron-kelet – Tómalom (Fertőrákos) közötti szakaszt csak az összekötő út elkészülte után lehet átadni. 

Épül az északnyugati elkerülő is: Lapunk megtudta, az északnyugati elkerülő úton is jól haladnak a kivitelezéssel. Elkészült a szintbeli vasúti átjáró kiépítése. A fénysorompónál pedig már elkezdődött a próbaüzem.

Kapcsolódó cikkek