Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ugrani muszáj

Jegyzet

Ugrani muszáj

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Lendületesen kezdte munkáját az ötödik Orbán kormány, amelyet úgy állított össze a kormányfő, hogy megfeleljen az előttünk álló látható és ma még láthatatlan kihívásoknak. Olyan ez, mintha valaki ugrani készülne a magasból, de nem tudja, hogy mibe, mire esik. Márpedig ugrani muszáj, vagyis a kormányzást nem lehet elhalasztani.

Hol vannak azok az idők, amikor az éppen aktuális kormányok egyfajta közmegegyezés alapján száz nap türelmi időt kaptak, hogy összeállítsák a – kampányígéretek alapján – a kormányprogramot?! Abba most ne menjünk bele részletesen, hogy ez melyik formációnak miképp sikerült, vagy hogy éppen hogyan hazudtolták meg önmagukat. Gondoljunk csak Gyurcsány Ferenc regnálására vagy elődjére, Medgyessy Péterre! Ez utóbbi igyekezett ugyan betartani (mint kiderült) felelőtlen ígéreteit, ezért aztán csődközelbe került az ország. Gyurcsány? Gyurcsány pedig Öszödön tárta fel semmittevésüket és hazugságaikat. Meg is lett a következménye… Nem véletlen, hogy Orbán Viktor ötödszörre is kormányfő lett. Nem véletlen, mert a Fidesz megtanulta, hogy csak olyat lehet ígérni, amit be is tudnak tartani, és hogy a népfelség elve mindent felülír.

Azok az évek tehát elmúltak, amikor ráérősen lehetett kormányprogramot készíteni. Az események ugyanis felgyorsultak. Nincs idő tépelődni, várakozni a semmire vagy a csodára. Különösen fontos az azonnali, a pontos és hatékony reagálás. A mostani kormánynak megfelelő válaszokat kell adnia a háborús kihívásra és annak minden következményére. Bizonyára nem tévedek, ha azt írom, hogy a rendszerváltást követően még egyetlen kormány sem volt ilyen nehéz helyzetben. Még az első MDF-kormány sem, amely egyébként a struktúraváltásból adódó súlyos gondokat még a saját elhibázott gazdaságpolitikájával is tetézte.

A kormánynak nincsenek és nekünk se legyenek illúzióink, nehéz évek várnak ránk. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy olyan kormány vezesse az országot, amely ilyen körülmények között is képes megőrizni az eddigi eredményeket, biztosítani tudja szuverenitásunkat és a nemzet egységét.

Az új kormány hitet tett a fenti értékek mellett, és már megalakulását követően azonnal fontos intézkedéseket hozott. A lendület a következő négy évben sem hagyhat alább, mert annak egy egész ország látná kárát. Az eddigi Orbán kormányokat ismerve azonban nincsenek kétségeim: nem lazítanak majd, mert pontosan tudják, hogy mekkora a tét.

Kapcsolódó cikkek