Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új adók és hitel nélkül
– Legfontosabb feladatunk, hogy Sopron megmaradjon élhető városnak, az oktatási, nevelési intézmények magas színvonalon működjenek, a kulturális és sportélet ne szenvedjen helyrehozhatatlan károkat, ne sérüljön a szociális rendszerünk – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. Fotó: Filep István

Dr. Farkas Ciprián: A válságban is folytatjuk Sopron fejlesztését

Új adók és hitel nélkül

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Dr. Farkas Ciprián interjút adott a Soproni Témának, amelyben szó esik a válsághelyzetről, a folyamatban lévő és új fejlesztésekről, és arról is, hogy 2023-ban hitelfelvétel és új adók kivetése nélkül is működőképes lesz Sopron.

– Polgármester úr, nehéz hónapokon vagyunk túl. Miképp értékeli a 2022-es évet?

– Kétségkívül az elmúlt évtized legnehezebb évén vagyunk túl. Még ki sem lábaltunk a világjárványból, jött az orosz–ukrán háború, amelynek negatív európai hatásai Sopront is elérték. Gondolok itt az energiaárak drasztikus emelkedésére, az inflációra és a gazdasági teljesítmények visszaesésére. Az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború árát az európai polgárok és sajnos mi fizetjük. Ebben a helyzetben nem lehetett más a célunk, mint a költségvetési egyensúly fenntartása, a város működőképességének megőrzése és az alapvető szolgáltatások biztosítása. Ezért hoztunk már szeptemberben számos takarékossági intézkedést. Ennek és a kormány támogatásának köszönhetően talpon maradt a város.

– Az előrejelzések szerint az idei esztendő sem lesz könnyebb. Mi az, amit feltétlenül szeretne megőrizni a városvezetés, és mi az, amiről kénytelenek leszünk lemondani?

– Továbbra is a legfontosabb feladatunk, hogy Sopron megmaradjon élhető városnak, hogy az oktatási intézmények a bölcsődékkel és az óvodákkal együtt magas színvonalon működjenek, hogy a kulturális és sportélet ne szenvedjen helyrehozhatatlan károkat, hogy ne sérüljön a szociális rendszerünk. Nem szeretnénk, hogy a soproni emberek még több áldozatot hozzanak a jelenlegi helyzetben, ezért ebben az évben nem emelünk adókat, és hitelfelvételt sem tervezünk.

– Az elmondottak szerint az alapvető és legfontosabb közszolgáltatások tehát az idén is működnek. Mi lesz a folyamatban lévő fejlesztésekkel?

– A már kivitelezés alatt álló beruházásokat befejezzük. Tavaszra elkészül a 84 férőhelyes bölcsődénk. Ugyancsak tavaszra várjuk az inkubátorház befejezését, valamint a 30 hektáros ipari park kialakítását. Az inkubátorházat a város üzemelteti majd, az ipari parkot pedig az állam. A múzeumnegyed is elkészül a tavaszi nyitásra, a szakemberek már építik a kiállításokat.

– Nyitnak új fejezeteket a fejlesztésekben, vagy ez inkább illúzió még 2023-ban?

– Tény, építkezni békében lehetséges, háborús helyzetben nem. Ennek ellenére az idén is folytatódnak a fejlesztések városunkban. Még ebben a hónapban elkezdődik a Lenkey utcai rendelőintézet felújítása, és megújul a Paprét is. Itt jegyzem meg, hogy a zsinagóga felújítási tervei elkészültek, de egyelőre még nincs forrásunk a felújítására. Viszont elkezdődik a piac rekonstrukciója. Nem feledkezhetünk meg az M85-ös autóútról sem, hiszen jelenleg is tartanak a munkálatok, hogy 2024 végére elérje az országhatárt.

– Az idén is folytatódnak az út- és járdafelújítások?

– Reményeink szerint igen, várjuk a szükséges forrásokat. Kész terveink vannak elsősorban a gyűjtőutak felújítására. Közülük is prioritást élvez a Balfi utca rekonstrukciója a Híd utcai körforgalomtól az elkerülőút körforgalmáig. Emellett a Kisvárkerület felújítása is a terveink között szerepel.

– Mi a helyzet a Fertővel? Történt-e előrelépés a korábbi állapotokhoz képest? Mire számítsanak a soproniak?

– A Fertő tavi beruházás az egyik legfontosabb fejlesztés. A baloldal sajnos mindent megtett, hogy ne vagy ne az eredeti tervek szerint épüljön meg. Most pedig amiatt kezdtek hangulatkeltésbe, hogy érthető okokból, az energiaválság miatt felfüggesztették a projektet. A Fertő tavi fejlesztésekről többször tárgyaltam Lázár János miniszter úrral. Mindannyiszor biztosított, hogy az eredeti elképzelések szerint, az eredeti tartalommal valósul meg. Ugyanis nincs is más lehetőség – legfeljebb esztétikai módosítások lehetségesek –, mert a tervek szerint kiépült a terület föld alatti infrastruktúrája, megépült a két kikötő, tehát „csak” a felépítményeket kell felhúzni. Természetesen minden sopronival együtt azt szeretnénk, ha minél előbb elkészülne – ezt minden lehetséges fórumon szorgalmazzuk is –, de látni kell, hogy a kormány a rendelkezésére álló erőforrásokat elsősorban az eddigi eredmények megőrzésére, a család- és nyugdíjas támogatásokra, a vállalkozások életben tartására és a munkahelyek megőrzésére fordítja.

– Sopron hagyományosan iskolaváros. Mit tehet az önkormányzat, hogy az itt tanulók és pedagógusaik jól érezzék magukat?

– Sopronban tanulni és tanítani véleményem szerint már önmagában is rangot jelent. A béremelés és a különböző szakmai kérdések megoldása a kormányzat feladata, de ismert az elhatározása a béremelésről, amely ha megvalósul, jelentős előrelépés lesz a pedagógusok életében. Az önkormányzat folyamatos tennivalója az intézményi feltételek megteremtése. Úgy érzem, és ezt a tények is alátámasztják, hogy iskolaépületeink jó feltételeket biztosítanak a minőségi oktatáshoz.

– Polgármester úr, Sopron az elmúlt évszázadokban számos válságon jutott túl, gondoljunk csak a „közeli” Trianon tragédiájára, de mindig talpra állt. Mit gondol, ezúttal is sikerül?

– Ebben biztos vagyok. A válságos helyzetekből mindig a polgárok egymásba kapaszkodása menekítette ki a várost. Ez most is így lesz. Egymás segítése és az összefogás révén erősebbek lehetünk, és számíthatunk – ahogy eddig is – a kormány támogatására.

Kapcsolódó cikkek