Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új hegyközség alakul
– Az átalakulást hosszas előkészítő tárgyalások előzték meg, úgy vélem, mindkét fél számára előnyös feltételekben sikerült megállapodnunk – nyilatkozta az egyesüléséről Molnár Ákos, a hegyköz

Javában tart a szőlőtőkék metszése a Soproni borvidéken

Új hegyközség alakul

| P. Horváth László | Városi hírek

A tervek szerint Soproni Borvidék Hegyközsége néven egyesül a soproni és kőszegi hegyközség. Az új hegyközség alakuló közgyűlése egyben a tisztújításról is szavaz majd, immár a borvidék kőszegi tagjainak részvételével.

A törvényi előírások szerint a hegyközségek működésének egyik alapfeltétele, hogy a szőlő termőterülete háromszáz hektár felett legyen. Ha a terület nagysága ez alá csökken, akkor lehetőség szerint a szomszédos hegyközséggel kell egyesülni. A Soproni borvidékhez tartozó Kőszeg esetében ez történik, ugyanis a szőlő területe ott már nem éri el a 300 hektárt.

– A tervek szerint a Soproni Borvidék Hegyközsége néven egyesül a soproni és kőszegi hegyközség – tudatta lapunkkal Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – A jelenleg érvényben lévő különleges jogrendben az alapítás, átalakulás és a megszűnés továbbra is a közgyűlés hatáskörében maradt, erről az elnök egy személyben nem dönthet. Így a változtatásokat akkor tudjuk szentesíteni, amint megtarthatjuk a tanácskozást. Ha ez megtörténik, akkor létrejön az ország legnagyobb kiterjedésű hegyközsége. A legészakabbi, fertőrákosi, valamint a legdélebbi, vaskeresztesi szőlődűlők között a távolság mintegy száz kilométer, a termőterület nagysága mintegy ezernyolcszáz hektár. Az átalakulást hosszas előkészítő tárgyalások előzték meg, úgy vélem, mindkét fél számára előnyös feltételekben sikerült megállapodnunk. Ide tartozik, hogy a két térség saját maga rendelkezik majd a befizetett hegyközségi járulékok felhasználásáról. Az egyesülés egyik előnye az lehet, hogy amint újraindul az idegenforgalom, akkor akár közös csomagban is ajánlhatjuk a turistáknak a két térséget.

Az új szervezet létrejöttével a Soproni borvidék Hegyközségi Tanácsa megszűnik, hiszen erre már nem lesz szükség. Az új hegyközség alakuló közgyűlése egyben a tisztújításról is szavaz majd, immár a borvidék kőszegi tagjainak részvételével.

Jót tett a téli csapadék: A Soproni borvidéken javában tart a szőlőtőkék metszése. Az időjárás eddig átlagosnak mondható, az viszont örömteli, hogy volt komolyabb csapadék, így megfelelő a talaj nedvességtartalma.

Kapcsolódó cikkek