Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Útfelújítások tavasszal
Információs tábla a Győri úton Fotó: Németh Péter

Az aszfaltozással együtt a KRESZ-táblákat is kicserélik

Útfelújítások tavasszal

| P. Horváth László | Városi hírek

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő soproni utak is megújulnak. Új, megerősített burkolatot kapnak a Brennbergbányára, Harkára, valamint Balfra vezető szakaszok.

Sopron-szerte több helyen is tájékoztató táblák kerültek ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából. Ezeken arról kaphat információt az arra járó, hogy a városban több útszakaszon is felújítások várhatók.


– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén két jelentősebb program keretén belül végeztet teljes körű rekonstrukciós munkákat – mondta el lapunk megkeresésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – Összességében több mint százötvenöt milliárd forint értékben újulhatnak meg az utak országszerte. A beruházások érintik Győr–Moson–Sopron megyét is.


Mint megtudtuk, a tervek szerint idén Sopronhoz kapcsolódóan négy szakaszt korszerűsítenek. A Sopron–Brennbergbánya bekötőút közel 500 méteres, a Sopron–Harka összekötő út 4,39 kilométeres, a Sopron–Balf összekötő út 6,18 kilométeres és a 84-es főút Balfi út – Pozsonyi út közötti szakaszának 1,39 kilométeres része újul meg. Mind a négy esetben az erősen deformált pálya felületét felmarják. A meggyengült helyeken pedig a teljes pályaszerkezetet kicserélik. Az így előkészített szakaszra megerősített kopóréteget építenek be. A felújításban érintett szakaszokon tartós burkolatjeleket festenek fel, ezzel együtt a KRESZ-táblákat is kicserélik. Továbbá az út menti árkokat is rendbe teszik. A kivitelkezéskor félpályás korlátozás mellett haladhat majd a forgalom. A munkálatok ideje pedig a munka mértékétől függően 1–4 hónap is lehet.


– Az autósok figyelmét me­gye- és országszerte is felhívjuk a már kihelyezett táblákkal, hogy hol találkozhatnak a közeljövőben útfelújításokkal – utalt a bevezetőben említett táblák kihelyezésének okaira Pécsi Norbert Sándor. – A munkálatok előkészítése jelenleg is zajlik, mivel országosan mintegy ötszáz helyszínről van szó, a kivitelezésekhez szükséges tervezéseket és kivitelezői közbeszerzési eljárásokat folyamatosan, ütemezetten végzik. Az bizonyos, hogy a téli időszakot követően szeretnénk a munkaterületeket országszerte átadni a kivitelezőknek, akik szintén ütemezetten tudják majd az egyes projekteket megvalósítani.

Kapcsolódó cikkek