Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Választási információk

Június 9.: Szavazunk saját sorsunkról és az EP-ről

Választási információk

| Munkatársunktól | Városi hírek

Június 9-én, vasárnap ismét szavaz az ország. A választópolgárokat reggel 6-tól 19 óráig várják a szavazókörökben.

Most vasárnap az Európai Parlament tagjait, polgármestereket és önkormányzati képviselőket választunk. Fontos különbség, hogy az EP-szavazólapon pártlistákra szavazunk, az önkormányzati választások esetében pedig személyekre.

Az a szavazásra jogosult, aki nemzetiségként regisztrált, nemzetiségi önkormányzati képviselőt is választ. Sopronban 12 nemzetiség esetében országos nemzetiségi önkormányzatra, a görög, horvát és német nemzetiségek esetében pedig helyi nemzetiségi önkormányzati képviselőkre is szavaznak majd.

Városunkban 46.455-en jogosultak a szavazásra. Őket reggel 6 és 19 óra között várják a lakóhely szerinti szavazókörben. Figyelem! Voksolni csak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, vagy útlevéllel, vagy jogosítvánnyal lehetséges. Természetesen mindhárom dokumentum esetén is szükséges a lakcímkártya.

A szavazás napján déli 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól kérhet mozgóurnát az, aki egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe. Őket a bizottság két tagja a délutáni órákban keresi fel a mozgóurnával. Kényelmi okokból mozgóurnát kérni nem lehet, de a munkahelyre sem lehet igényelni.

Mint arról korábban már beszámoltunk (Módosult körzethatárok, Soproni Téma, 2024. március 13.), néhány utca más szavazókörbe került. Ez elsősorban a Baross és a Heimler utca környékén élőket érinti.

A Helyi Választási Bizottságtól megtudtuk, a nem hivatalos eredményre a késő esti órákban lehet számítani. A valasztas.hu oldalon folyamatosan nyomon követhető a választással kapcsolatos összes információ, urnazárás után pedig folyamatosan közlik az eredményeket, de érdemes figyelni az M1 televíziós csatorna választási műsorát is. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek