Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli sajtóból

| Városi hírek

Tallózó.

1992

Menteni a menthetőt

Elnökségi ülést tartott a Soproni Postás, amelyen a női kosárlabdacsapat helyzetével foglalkoztak. Úgy döntött a klub vezetősége, hogy a lejtőre került gárdát igyekeznek megmenteni. Január hetedike óta az ifjúsági csapat edzője, Palaczk László arra is megbízást kapott, hogy az első csapatnál szaktanácsadói tevékenységet fejtsen ki mind az edzéseken, mind pedig a mérkőzéseken. A Soproni Postás vezetősége, képtelesen szólva, öt perccel éjfél előtt cselekedett. Csak remélni lehet, hogy Lewandowski edző szívesen fogadja a neki és csapatának nyújtott segítséget, bár amint azt Németh Emiltől, a klub elnökétől megtudtuk, a lengyel szakvezető, valamint Palaczk László között jó a kapcsolat. A felhőtlen viszony kamatoztatása már a pályán történik, a szurkolók pedig érdeklődéssel, a soproni kosárlabdázás iránti aggódással várják a soron következő eseményeket. (Kisalföld)

1962

Idén is lesz jégkarnevál!

Az Ifjúsági téri korcsolyapályát a Télisport Szövetség kezdeményezésére egy testnevelő tanárokból álló kollektíva vette gondozásba. December elején megkezdődtek a vízvezeték-szerelési munkálatok, azt reméltük, hogy a tél beálltáig mindennel elkészülnek. Sajnos nem így történt, a váratlanul beköszöntő fagy megbénította a munkát. Tavaly és tavalyelőtt csak január közepén volt az első jégnap, az idén máris előnyben vagyunk, mondja Szényi Ferenc. Napról napra 4–500 fiatal keresi fel az Ifjúság téri jégpályát. (…)

A majdnem tíz esztendős szünet, amíg nem volt jégpálya Sopronban, most érezteti hatását! A fiatalokat azonban az idősebbek távolmaradása nem zavartatja, ők vidáman köröznek, gyakorolnak, készülődnek a gyorskorcsolyázó versenyre. A tavaly nagy sikerrel megrendezett vetélkedést az idén is lebonyolítják, és lesz ismét jégkarnevál is. (Kisalföld)

1932

Nem közlekednek a taxik Sopronban

Vízkereszt óta a városban szünetel az autótaxi-forgalom. A taxivállalkozókat már egy évvel ezelőtt kötelezte a város arra, hogy szereljék föl kocsijaikra a taxaméter-készüléket, mert a soproni bérautósok addig jóval többet számítottak egy-egy fuvarért, mint a hasonló városokban szokásos. Persze Sopronban kitört a harc a város és a bérautósok között, akik a belügyminiszternél is megfellebbezték a határozatot, de az is jóváhagyta az intézkedést. A bérautósok azonban hónapokkal ezután is taxaméter nélkül fuvaroztak, mire a polgármester szigorúan kijelentette, hogy január elsejéig vár, de azután könyörtelenül visszavonatja a taxaméter nélkül fuvarozók engedélyét. Miután a bérautósok vízkereszt napjáig sem szerezték be a készülékeket, a polgármester beváltotta ígéretét és Sopronban vízkereszt óta nincs autótaxi-forgalom. A soproniak általában megnyugvással fogadták a polgármester intézkedését a taktikázó bérautósok ellen. (8 Órai Újság)

1902

Napsugár és eső

Soha ilyen hóbortos, bolond időt nem éltünk még. A legszeszélyesebb április hava sem követ el oly őrült furcsaságokat, mint az idei telünk. Enyhe, tavaszi áramlatok úsznak a légben. Csatakos, sáros az utcza a permetező langyos esőtől. (…) A napsugár melegen ragyog. Aztán rohanvást jönnek a sötét fellegek, és valóságos nyári zivatar kerekedik, a mely után ismét előbukkan a napsugár, és izzó sugarai remek szivárványt festenek a tiszta mennyboltozatra. Elsikkadt ismét a telünk. Rettegve gondolunk a bekövetkezendőkre, mert ez a kelletlen, tavaszi időjárás a jövő évi termésben bosszulja csak meg magát. A szecesszió a művészetben már kezd lohadni, de most az időjárás hódol ez iránynak. (Sopron)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek