Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Változás?

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Jegyzet.

Amire számítani lehetett, az bekövetkezett. A FIFA a magyar szurkolók egy (kis) részének rasszista és agresszív magatartása miatt megbüntette a magyar szövetséget. A történet még az Anglia elleni szeptemberi világbajnoki selejtezőt idézi, amikor is 4 gólt kaptunk és egyet sem rúgtunk. Azon persze lehet meditálni, hogy az elvben két zártkapus FIFA-mérkőzés és a pluszként kirótt 200 ezer frankos büntetés sok vagy kevés. Azért csak elvben, mert a második mérkőzés büntetését, ami a jelenlegi ismereteink szerint november 12-én lesz San Marino ellen, két évre felfüggesztették. Az azonban biztos, hogy október 9-én Albánia ellen nézők nélkül játszunk. Biztos? Nem, mert az MLSZ közleménye szerint várja a büntetés részletes indoklását, s ezt követően dönt arról, hogy fellebbez-e a szerinte igazságtalan döntés ellen. A szövetségnek abban igaza van, hogy a tisztességesen és lelkesen szurkolókat is sújtja, hogy zárt kapuk mögött kell játszania a válogatottnak, de én a helyükben elgondolkodnék, hogy eddig mindent megtettek-e azért, hogy az ilyen megnyilvánulások és rendbontások megszűnjenek a stadionokban. Emlékezzünk csak! Az Európa-bajnokság utáni az UEFA büntetett meg bennünket, ugyanezért. Akkor kétmeccses eltiltást kaptunk, plusz egyet ők is felfüggesztettek. Azóta nem történt semmilyen érdemi intézkedés. Mert hát, valljuk be, elég naiv dolog azt hinni, hogy rábeszéléssel, akár könyörgéssel, bárki is tegye azt, megfékezhetők a magukból gyakran kiforduló álszurkolók. Nem, legalábbis ezt bizonyítják a stadionokban előforduló esetek. Valahol legbelül talán érzi az MLSZ is, hogy most már határozottabban kell(ene) lépnie, mert az eddigi intézkedései – a tények szerint – hatástalanok voltak.

Mert a tét nem kicsi. Egyrészt a fantasztikus szurkolótábor adott esetben pontot, pontokat érő teljesítményt csihol ki a játékosokból. Ettől – és a közösségi élménytől – hosszabb távon bűn lenne megfosztani magunkat. Másrészt nem mindegy, hogy milyen kép alakul ki rólunk, magyarokról a világban. Nem lenne szerencsés, ha ránk sütnék a „rasszista magyarok” bélyeget, annak ellenére, hogy mindenki tudja, itthon és külföldön is, hogy csak egy elenyésző kisebbségről beszélünk.

A szakemberek nyilvánvalóan keresik a megoldást a magyar foci és a szurkolók érdekében. Erre utalt az MLSZ közleményében az a passzus, hogy jogszabályi változtatásokat is kezdeményez. Erre mondják: jobb később, mint soha.

Ettől persze még lehet fellebbezni, de ez érdemben mit sem változtat a dolgokon.

Kapcsolódó cikkek