Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Védőszentünk ünnepe
Szent Mihály ma is óvja Sopront – a róla elnevezett templom építése a 14. században kezdődött, 2020 októberében szentelték újra a felújítást követően. Az idei búcsú alkalmával is megtelt imádkozókkal az épület. Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Simon István: Összefogással túl leszünk a nehézségeken

Védőszentünk ünnepe

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Szentmisével, agapéval ünnepelték a Szent Mihály-templom búcsúját vasárnap. Sopron legrégebbi plébániatemplomában az istentiszteletet Brenner József celebrálta.

Sopron védőszentjéről, Szent Mihály arkangyalról is megemlékezett a szentmisén Brenner József. A címzetes apát, egyházmegyei spirituális nagyprépost, Vas megye díszpolgára a 2018-ban boldoggá avatott Brenner János testvére. Brenner János ciszterci szerzetes az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés vértanúja lett, 1957-ben kegyetlen módon meggyilkolták. Évtizedekig nem volt szabad említeni a nevét.

Az ünnepi szentmisén elhangzott Liszt Ferenc: Missa Choralis című kórusmiséje a Szent Mihály-templom énekkarának és a Goldmark Énekegyüttesnek a közreműködésével, vezényelt Pavelka Krisztina, orgonált dr. Barnáné Freivolt Valéria.


A szentmise után a templomban mondta el köszöntőjét dr. Simon István alpolgármester, aki szólt arról is, hogy Sopron életében is biztos pont a templom búcsúja, amely egyúttal hagyományosan a számvetés ideje.

– A soproniak közössége bizonyította az eltelt évszázadok alatt, hogy erős, életrevaló, elkötelezett, áldozatkész, lokálpatrióta és a magyar nemzethez hű közösség – fogalmazott dr. Simon István. – Most ismét villámló, mennydörgő viharfelhők gyülekeznek fölöttünk, az európai energiaválság ismét megpróbál bennünket, de kijelenthetjük, hogy takarékoskodással, összefogással, együttműködéssel, a rászorulók megsegítésével ezeken a nehézségeken is túl leszünk.


A szentmisén részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint Tóth Éva és Magas Ádám önkormányzati képviselő is.

Az ünnep zárásaként a templomkertben agapét rendezett a városplébánia, melyet a Petőfi Sándor Általános Iskola, valamint a Pendelyes Táncegyüttes műsora kísért a Fajkusz Banda közreműködésével.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek