Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk a kicsikre!
Dalia Dávid kisgyermekes szülőknek tanít elsősegélynyújtást – a gyors, szakszerű segítség életmentő lehet Fotó: Griechisch Tamás

Vigyázzunk a kicsikre!

| Köves Andrea | Városi hírek

Nincs rossz gyermek, csak eleven – vallja Dalia Dávid soproni elsősegélynyújtó oktató. Tapasztalatai szerint egyre több szülő felismeri: akár életet is menthet, ha elvégez egy gyerekekre specializálódott elsősegélynyújtó tanfolyamot.

– Két gyermek apukájaként még jobban látom én is, hogy mennyi váratlan veszélyhelyzet leselkedhet a kicsikre – mesélte Dalia Dávid. – Egy hirtelen kialakult, akár életveszélyes probléma esetén az első néhány percen, amíg a mentők megérkeznek, rengeteg múlik. Az elsősegélynyújtó tanfolyamainknak az a lényege, hogy átadjunk a szülőknek egy olyan útravalót, amelynek a birtokában nem tehetetlenül várnak a mentőre, hanem azonnal segítséget tudnak nyújtani. A legfőbb rizikóforrások kerülnek terítékre egy-egy tanfolyamon, így egy esetleges súlyos állapot felismerése, az újraélesztés csecsemő- és gyermekkorban, hogy mi a teendőnk teljes légúti elzáródást okozó légúti idegentest, lázgörcs, epilepsziás rosszullét esetén, krupp, asztma és egyéb riasztó légzészavaroknál, otthoni baleseteknél, égés–forrázás azonnali ellátásában, otthoni mérgezéseknél, de foglalkozunk a lázcsillapítással és a vírusos megbetegedésekkel is. 

A legváratlanabb veszélyforrás a csecsemőhalál, amikor hirtelen, minden előzmény nélkül leáll a légzés, amelynek mind a mai napig nem sikerült kideríteni az okát. Hiába jártas valaki a felnőttek újraélesztésében, itt más a protokoll. Gyakori a gyerekeknél az idegentest félrenyelése, ami fulladáshoz vezethet. Egyéves korig a babák mellkasát kell nyomni, hogy a félrenyelt falatot vagy tárgyat kilökjük, a felett már a hasi régiót kell nyomni az úgynevezett Heimlich-fogással. Fejsérülések szinte minden gyerekkel történnek, ilyenkor gyorsan kell eldönteni, hogy orvoshoz forduljunk-e, esetleg azonnal mentőt hívjunk. A szakember három szempontra hívja fel a figyelmet: egyrészt felsír-e azonnal a gyerek, ha nem, akkor eszméletvesztés történt, volt-e hányása, hányingere, illetve aluszékonnyá vált-e, ezekben az esetekben mindenképpen kórházba kell vinni.

Dalia Dávid nem régiben kapott visszajelzést egy anyukától, akinek a másfél éves kisfia leesett fejjel lefelé a lépcsőn, és a tőle tanultaknak köszönhetően kétségbeesés helyett azonnal tudta: mi a teendője, mire kell figyelnie, és nem szorított feleslegesen valamilyen fémtárgyat gyermeke fejéhez, ahogy anno még a szüleitől tanulta. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.