Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virtuális malomséta
Minden szögből lefotózták a Kárpáti malom belsejét és külsejét is – így készült el a 3D-s képtár.

Virtuális malomséta

| P. Horváth László | Városi hírek

Akár egy kényelmes fotelban ülve virtuálisan is bebarangolhatjuk a Bánfalván lévő Kárpáti malmot. A közelmúltban készült el ugyanis az épületet bemutató digitális képtár.

– Nem kis munka volt, de megérte a fáradozást – mondta lapunknak dr. Kárpáti György annak kapcsán, hogy a közelmúltban készült el a Kárpáti malmot az úgynevezett 3D-s technológiával bemutató képtár. – A munka nagy odafigyelést igényelt, hiszen a kamerát két méterenként át kellett tenni, hogy az épületet minden szögből lefotózzuk. Az eszközt Spanyol János kezelte.

Dr. Kárpáti György kiemelte, a malom teljes körű látogathatósága csak az engedélyek birtokában lesz lehetséges. Addig is alkalmanként megnyitják a bejárható részeket. Az érdeklődők most a digitális technológia segítségével bármikor bebarangolhatják a virtuális térben az egész malmot. A www.face­book.com/karpatimalom internetes oldalra kattintva megnézhetjük az ódon épület környezetét, az ajtón belépve pedig a belsejét a benne ma is működő szerkezetekkel. A virtuális séta teljesen élethű, a fotókon szerepelnek a szükséges szerszámok, sziták, búzás-, valamint liszteszsákok is. A tervek szerint a képtárhoz vezető QR kódot a malom falára is kihelyezik.

A vendégkönyv bejegyzéseinek tanúsága szerint a látogatóknak felejtetetlen élményt ad a malom. Dr. Kárpáti György a személyes „túravezetést” mindig kiegészíti valamivel. Legutóbb például a díjnyertes filmjeiből tartott vetítést az emeleti galériában a résztvevőknek.

Kapcsolódó cikkek