Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

„Visszacsábított egy soproni lány”

| Köves Andrea | Városi hírek

Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke vehette át a népszavazás centenáriumi évében Sopron legrangosabb díját, a díszpolgári címet.

– Gratulálok az elismeréshez! Mennyire érte váratlanul a közgyűlés döntése?

– A teljes meglepetés erejével ért, mikor megkaptam az első telefonos gratulációt a döntés után. Hihetetlen elismerés számomra a díszpolgári cím, főként miután Sopron igazi szerelem számomra. Nem itt születtem, egy alföldi kisvárosba jártam gimnáziumba, ahol vívtam is. Egy nagyobb szabású versenyt rendeztek Sopronban, amelynek az egyetem adott otthont, ahol nagyon barátságosan fogadtak bennünket, ennek hatására döntöttem el, hogy az Erdészeti és Faipari Egyetemen tanulok tovább. A diploma megszerzése után egy rövid ideig Veszprémben dolgoztam erdőrendezőként, ám visszacsábított az alma mater és legfőképpen egy soproni lány. Húsz éven keresztül az Erdőrendezési Tanszéken oktattam, és tudományos munkát végeztem. 1992-től a Kisalföldi Erdőgazdaság vezérigazgatója voltam nyugdíjba vonulásomig.

– Mindemellett aktív közéleti tevékenységet folytatott és folytat mind a mai napig...

– A családi gyökereim, a kommunizmus alatt őket ért támadások meghatározzák a világlátásomat. Édesanyámat 1949-ben börtönbe zárták, majd kényszermunkát végeztettek vele, végül 1956-ban disszidált. Engem apai nagyszüleim neveltek fel, akiknek minden vagyonukat államosították a háború után. Amikor 1988-ban meghallottam a hírt, hogy a Magyar Demokrata Fórum tagokat toboroz, Szász Lajos barátommal azonnal elhatároztuk: megalakítjuk az MDF soproni szervezetét.

– Mely eseményeket tartja a leglényegesebb közéleti szerepvállalásának?

– Mindenképpen kiemelem az 1956-os mosonmagyaróvári perben elítélt áldozatok jeltelen sírjainak felkutatását, újratemetését, egyik kezdeményezője voltam a II. világháborús soproni emlékmű felállításának is. 1990-től egy ciklusnyi megszakítással 2019-ig önkormányzati képviselőként is tevékenykedtem. Mindemellett a soproni női kosárlabda lelkes támogatója vagyok évtizedek óta. A leglényegesebbnek a rendszerváltás egyik szimbólumává vált páneurópai piknik megszervezését tartom.

– A szervezés során sejtették, hogy a piknik milyen történelemformáló erővel bír majd?

– Azt, hogy a közép-európai politikai változások egyik meghatározó, elindító eseményévé válik, csak utólag tudtuk meg. Eredetileg a vasfüggöny lebontását szerettük volna a debreceniekkel közösen megünnepelni augusztus 19-én. Ám a hivatalos programkezdés előtt NDK-s menekültek jelentek meg a helyszínen, majd több hullámban áttörtek a határon, a magyar határőrök pedig nem akadályozták meg a szökést, így vált a piknik a német egyesülés első igazán látványos akciójává.

– A rendszerváltás előtt példamutató, nem egy esetben kockázatosnak számító szerepet is vállalt. Mit szólt mindehhez a családja?

– A díszpolgári cím jár a családomnak is, feleségemnek, akivel közel 50 esztendeje élünk együtt. Mindig, mindenben támogatott, biztos hátteret jelentett. Büszke vagyok három sikeres, szorgalmas fiamra és mind a nyolc unokámra is.

A leglényegesebbnek a rendszerváltás egyik szimbólumává vált páneurópai piknik megszervezését tartom – mondta közéleti szerepvállalásáról lapunknak dr. Magas László. Fotó: Filep István

Kapcsolódó cikkek