Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Visszaszámlálás

Jegyzet

Visszaszámlálás

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Hiába szeretné az ellenzék, hogy tartósan velünk maradjon a kétségkívül magas infláció, csalódnia kell.

Csalódnia, mert mindenfajta mérőszám szerint megállt az infláció növekedése, sőt, elkezdődött a visszaszámlálás, és reális kormányzati cél, hogy az év végére egy számjegyű legyen, vagyis tíz százalék alá süllyedjen a pénzromlás.

Gondolom, némi magyarázatra szorul, miért is írom, hogy örülne az ellenzék, ha magas maradna az infláció. Motivációjuk egyértelmű: a romló forint reményeik szerint kiválthatna valamiféle társadalmi elégedetlenséget, aminek a következménye a kormányzó pártok népszerűségének csökkenése lehetne… Lehetne, de rosszul számolnak (most is). Hogy miért? Alapvetően azért, mert az emberek – legyenek bármelyik oldalhoz kötődők – praktikus érdeke, hogy alacsony legyen az infláció, tehát akarva-akaratlanul is a kormány sikeréért szurkolnak. Másrészt pedig pontosan tudják, hogy a pénzromlás nem egy elhibázott magyar pénz- és gazdaságpolitika „eredménye”, hanem tőlünk független külső körülményeké. Az okokat mindannyian ismerjük. Persze az ellenzék nem mondja ki hangosan, hogy mit is szeretne, mert akkor még a saját táborukkal is ellentétbe kerülnének, ami néhány pártra nézve katasztrofális következményekkel járna, nevezetesen elfogynának.

Szóval lassan-lassan érezhetően csökken az infláció. Elemzők szerint az alacsonyabb energia- és élelmiszerárak, valamint a takarékosság és háttérben a kormányzati intézkedések játszanak ebben a folyamatban kiemelt szerepet. Már hetek óta hallani és aztán persze tapasztalni, hogy melyik üzletlánc, milyen élelmiszerek árát csökkentette vagy tervezi mérsékelni akár 30–40 százalékkal is. Ez azért fontos, mert a legnagyobb drágulás az élelmiszereket érintette. Az apadás tehát elkezdődött, s a szakértők azt várják, hogy a folyamat a következő hetekben, hónapokban felgyorsul. A csökkenő árak jókor jönnek a húsvéti ünnepek előtt, mert akár több ezer forintot is megtakaríthatnak a családok, másrészt pedig a kiskereskedelmi forgalom emelkedése áttételesen ugyancsak árcsökkentő hatású lehet.

Az inflációra végzetes csapást persze az orosz–ukrán háború vége jelenthetne, de a harctéri cselekmények inkább az ellenkezőjét sejtetik. Marad tehát a türelemjáték, a kénytelen, de nem reménytelen kivárás a mindennapokban.

Kapcsolódó cikkek