Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vitorlások a Fertőn
Népszerű versenyvitorlás-központ a Fertő: a tavalyi optimist ranglistaversenyre (fotónkon) 124-en neveztek

Domonkos Szilárd: Nagyon örülünk a fejlesztéseknek

Vitorlások a Fertőn

| Huszár Judit | Városi hírek

Zavartalanul készülhetnek a következő hónapokban is a versenyvitorlások a Fertőn – ez a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség és a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. együttműködésének az eredménye. Mint ismert, az ország legnagyobb turisztikai beruházása kezdődött tavaly decemberben a Fertő tónál.

A Modern Városok Program keretében kezdődött el a Sopron–Fertő Vízitelep teljes megújítása a magyar szakaszon. Az elmúlt időszakban a fejlesztésben érintett valamennyi társadalmi csoporttal (horgászok, vitorlások, szörfösök, helyi lakosok, településvezetők) egyeztettek a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. szakemberei. Az együttműködés eredményeként biztosított a szezon a versenyvitorlásoknak is.

– Először is fontos kiemelnem, hogy nagyon örülünk a fejlesztéseknek, hiszen a mostani infrastruktúra már nehezen felelt meg a kor elvárásainak – kezdte Domonkos Szilárd, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség elnöke. – Ha megvalósul a fejlesztés, akkor nemcsak egy modernebb kikötő áll majd a rendelkezésünkre, de megoldódik például a szálláshelyek problémája is. Az optimist ranglistaversenyünkre tavaly 124-en neveztek. A versenyzők és a szakmai csapat, illetve a családtagok elszállásolása nehezen volt megoldható a környéken.

Jelenleg négy csapattal készül a szövetség: az optimist B, az optimist A, a laser és a felnőttek finn dinghy, illetve kalóz hajóosztályokban. Több sikeres versenyzőjük is van, ketten például optimist válogatott kerettagok. Ez azért kiemelkedő teljesítmény, mert a 10 válogatott helyre több mint 170-en pályáztak.

– Ma már a vitorlázás 12 hónapos sportág, télen több külföldi edzőtáborban vesznek részt a sportolóink, a Fertő vizére pedig hagyományosan március 15-én hajózunk ki, és egészen október 23-ig tart a hazai szezon – folytatta Domonkos Szilárd. – Az edzéseket továbbra is zavartalanul tudjuk folytatni, illetve három versenyt is rendezünk idén. A déli kikötőt (a strand végénél) a munkálatok miatt most nem használhatják a túravitorlások, viszont a másik két kikötő (a cölöpházaknál, illetve a virágosmajori) továbbra is a rendelkezésükre áll.

A Fertő Tavi Vitorlás Szövetség az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a soproni iskolásokkal is megismertesse a vízisportokat. Népszerű volt a Go Boating nevű rendezvény, amikor a sportfelügyelettel közösen 200 általános iskolást vittek ki a partra. A fejlesztés után azt remélik, hogy még hatékonyabban be tudnak kapcsolódni Sopron sportéletébe, és még több fiatalnak tudnak tartalmas sportprogramokat kínálni.

Kapcsolódó cikkek