Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zsarolás

Jegyzet

Zsarolás

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Felpörögtek az események az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, pontosabban Ukrajna, Magyarország és az Európai Unió viszonylatában. A hullámok azóta sem ültek el. Idézzük fel, hogy mi is történt!

Azt, hogy a magyar–ukrán viszony nem felhőtlen, már a háború előtt is tudtuk, hiszen folyamatos támadások érték a Kárpátalján élő magyarságot, ellehetetlenítve például a magyar nyelvű oktatást. Hiába tiltakozott a magyar kormány, semmi sem történt. Ebben a cseppet sem barátságos viszonyban érte az ukránokat az orosz agresszió. Magyarország az első pillanatban nyilvánvalóvá tette, hogy Ukrajnának joga van megvédeni területi integritását, de Amerikával és az unióval szemben nem szállít fegyvereket a szomszédunknak, s a békekötést szorgalmazza (azóta is) minden lehetséges fórumon. Megnyitottuk a határainkat a menekültek előtt, s az ország legnagyobb humanitárius akciójába kezdtünk. Az oroszokkal pedig fenntartjuk a számunkra nélkülözhetetlen gazdasági kapcsolatokat, mert ez az ország alapvető érdeke. Nos, a magyar fegyverszállítások elmaradása és az orosz érdekalapú kapcsolataink felbőszítették az ukránokat, de több háborúpárti uniós államot is.

Aztán az USA-ban kiszivárogtatták (titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva), hogy Zelenszkij egy beszélgetés során azt javasolta, hogy fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, így téve tönkre a magyar ipart. Persze nem tudjuk, hogy valóban elhangzott-e ez a mondat, mindenesetre az ukrán elnök nem cáfolta. Mint ahogy nem emelte fel a szavát az unió sem, annak ellenére, hogy egy tagállamát érte volna közvetett támadás. Sőt, más források szerint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pedig arra biztatta (volna) az ukránokat, hogy zárják el a vezetéket. Lehet, hogy ez is álhír? Az elnök sajtóirodája mindenesetre cáfolta az információt. Abban az esetben azonban, ha igaz az állítás, akkor ez példátlan a modern politikatörténetben.

Lehet, hogy a háborús szemtakaró olyan sűrű, hogy egy résnyi tisztánlátást sem eredményez, pedig az uniónak és Ukrajnának tisztában kell(ene) lennie azzal a ténnyel, hogy országunkat nem engedjük belekeveredni a háborúba. Nem, még akkor sem, ha Zelenszkij zsarolja hazánkat, az unió pedig asszisztál mindehhez. Úgy tűnik, Ukrajna a végsőkig szeretné feszíteni a húrt. Mert mi másképp lehetne értékelni azt a lépését, hogy az OTP-t rátették a háborút támogatók nemzetközi listájára?!

A magyar–ukrán viszony tehát mélypontra jutott, s ebből nehéz lesz kijönni. Mi mindenesetre nyitottak vagyunk, nem rajtunk múlik, hogy változzon a helyzet. Ez érdeke Ukrajnának is, hiszen addig a lehetőségeinkhez mérten vétózzuk a nekik szánt uniós támogatásokat, de még ilyen körülmények között sem mondunk le a menekültek befogadásáról, támogatásáról.

És ez így van jól!

Kapcsolódó cikkek