Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
300 éves a meteorológiai mérés Sopronban
Fotó: Leczovics Zsolt

300 éves a meteorológiai mérés Sopronban

| Zöld Sopron

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a méréseket a legújabb kihívásoknak is megfelelő műszerekkel végzik, a szervezet Közép-Kelet-Európában egyedülálló, professzionális mérőhálózatot üzemeltet és európai szinten is élenjáró radarhálózattal rendelkezik - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán Sopronban, a meteorológiai mérések 300. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

Fazekas Sándor úgy fogalmazott: az OMSZ tevékenységét a stabilitásra épülő folyamatosság jellemzi. Felidézte, hogy 1870-ben még 40 meteorológiai állomás működött Magyarországon, az 1910-es évekre számuk 1500-ra nőtt, melyeket akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat elődjének tekinthető Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet üzemeltetett. Ezt is érintette az első világháborús összeomlás, és több szervezeti átalakításon is átesett a rendszerváltásig - említette a miniszter.

    Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a meteorológiai mérések történetéről elmondta, hogy 1717 óta beszélhetünk rendszeres műszeres megfigyelésekről, amely Gensel János Ádám (1677. október 26. - 1720. augusztus 31.) soproni orvos nevéhez fűződik. Ő már hőmérővel, barométerrel végzett méréseket. Példáját sokan követték, de a mérések szervezett formában a XIX. század közepétől indultak.

    Elmondása szerint jelenleg több mint 750 állomás működik országszerte, és évente összességében több mint 50 millió adat érkezik be az OMSZ központjába. Fodor Tamás, Sopron polgármestere emlékeztetett arra, hogy a soproni mérőállomás 1856-ban létesült, az országban az elsők között. Telephelye többször változott, de 1974 óta folyamatosan a kurucdombi városrészben, az egykori szélmalom épületében található. Radics Kornélia bemutatott két új internetes felületet is a jubileumi konferencián, mindkettő szerdától elérhető. Az egyik aktuális időjárási paramétereket, előrejelzéseket nyújt Sopronról és vonzáskörzetéről. Ez a sopron.met.hu oldal. A másik pedig egy aszálymonitoring a gazdáknak, ez az OMSZ honlapjáról érhető el. A 300. évforduló alkalmából Fazekas Sándor miniszter egy Kósa Klára-kerámiaalkotást és oklevelet adott át a meteorológiai szolgálat vezetőjének.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...