Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A bájos korallvirág
Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a korallvirág talán a legkedveltebb szobanövényünk. Népszerűségét kiváló alkalmazkodóképességének is köszönheti. Fotó: Filep István

A bájos korallvirág

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a korallvirág talán a legkedveltebb szobanövényünk. Népszerűségét nemcsak bájos, kis színes virágainak, hanem kiváló alkalmazkodóképességének is köszönheti.

A korallvirág húsos, vastag, viaszos levelekkel rendelkező pozsgás növény. Rendkívül változatos színekben – például piros, rózsaszín, sárga és fehér – kapható. Nem növekszik nagyon gyorsan, viszont könnyen nevelhető. Manapság dupla virágú változata az elterjedtebb, annak ellenére, hogy a szakember tapasztalatai alapján a szimpla virágú kevésbé kényes.

– A növény leginkább a B típusú, semleges hatású virágföldet kedveli – tudtuk meg Zügn Judit virágüzlet-tulajdonostól. – Elviseli a tűző napot, ahogy a kevesebb fényt is, az viszont fontos a számára, hogy naponta legalább 4–6 órán át aktív fényt kapjon. Mivel pozsgás növény, sok locsolással kirohasztható, ám sok fény mellett egy túlöntöző tulajdonossal is képes életben maradni.

Ha kisgyermekünk vagy kisállatunk van, lehetőleg ne tartsuk a közelében a virágot, mert elfogyasztása enyhe hasmenést, hányást okozhat.

– A vevőimnek is el szoktam árulni azt a praktikát, hogy a növény akkor fog akár évente háromszor is virágozni, ha a hajtásokat elvirágzás után az anyanövény mellé, a földbe dugdossuk, ami csodálatos bokros formát eredményez – folytatta Judit. – A korallvirág egyébként szár- és levéldugványról is szaporítható, a hajtások akár vízbe téve, akár földbe helyezve gyökeret eresztenek.

A viaszos levelek a növényt a kártevők nagy részétől megvédik. Ennek ellenére a pajzs-, a moly- és a levéltetvek megtámadhatják, amit onnan látunk, hogy ragacsos tetűméz jelenik meg a levelein.

– Mint minden növénynél, a korallvirágnál is az a leghatásosabb módszer, ha növényvédő táprudat nyomunk a földjébe, így ugyanis nem károsítjuk méreganyagokkal a leveleit – ajánlotta a növények ismerője. – Egyébként a korallvirág szobanövényként télen is virágoztatható, az év többi részében pedig dísze lehet a kertünknek, az erkélyünknek vagy a balkonládánknak. Arra azonban figyeljünk oda, hogy mivel nem bírja a fagyos időt, 10 fok alatt nem teleltethető.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...